Beurs geeft Ahold zware reprimande

Ahold heeft zijn boekhoudschandaal vorig jaar te laat openbaar gemaakt. Hiermee heeft het supermarktconcern de beursregels overtreden. Dat heeft beursorganisatie Euronext vanochtend bekendgemaakt. Ahold heeft daarom een ,,ernstige schriftelijke waarschuwing'' gekregen. Het is de eerste keer dat de beurs een grote multinational zo openlijk op de vingers tikt.

De uitspraak is een tegenvaller voor Ahold, dat in diverse juridische procedures is verwikkeld. Volgens advocaat W. de Jong, deskundige in effectenrecht, zal de uitspraak worden meegewogen in de diverse juridische procedures die tegen Ahold lopen. P. Lakeman, die eerder aangifte deed tegen Ahold, wijst erop dat het de eerste keer is dat een autoriteit formeel vaststelt dat Ahold onvoldoende informatie verschafte. ,,Dat is vooral vervelend voor (de oud-topmannen, red.) Van der Hoeven, voor Meurs en voor de commissarissen. Hun aansprakelijkheid is een stap dichterbij gekomen.''

Ahold maakte vorig jaar op 24 februari bekend dat het te veel omzet meetelde van diverse buitenlandse dochters die niet volledig in handen waren. Ook maakte het bedrijf uit Zaandam in februari melding van miljoenenfraude bij het Amerikaanse US Foodservice.

De directie van de Amsterdamse effectenbeurs kwam tot haar besluit na een vijftien maanden durend onderzoek van een onafhankelijke commissie. Die constateerde tweemaal een overtreding van artikel 28h van het fondsenreglement, waarin wordt voorgeschreven dat koersgevoelige informatie ,,onverwijld'' bekend dient te worden gemaakt. Euronext stelt dat Ahold al op 13 januari, zes weken voordat Ahold zijn problemen bekendmaakte, naar buiten had moeten treden. De omvangrijke fraude bij de cateringdochter US Foodservice, die op 12 februari aan het licht kwam, had volgens Euronext eveneens eerder gemeld moeten worden.

Ahold, dat niet in beroep kan gaan tegen de beslissing, is het oneens met het besluit van Euronext. De maatregel van de beurs is volgens Ahold gebaseerd op ,,een incomplete en incorrecte interpretatie van de feiten''. Het concern blijft er bij dat het de beursregels niet heeft overtreden.