Banken in actie tegen pinfraude

De Nederlandse banken gaan hun pinautomaten beveiligen tegen fraude. Ze plaatsen een speciaal apparaatje op de pin-gleuf, waardoor criminelen niet langer de gegevens van betaalpassen kunnen aflezen.

Pinfraude wordt geregeld gepleegd door elektronische apparatuur op de pin-gleuf te plaatsen. Daarmee kunnen vervolgens de gegevens van pinpassen gekopieerd worden. Met een camera wordt de pincode achterhaald. Met die gegevens kan vervolgens geld worden getrokken.

De banken willen dit voorkomen door een zogenoemde `piano device' op de pin-gleuf te plaatsen. Fraudeurs kunnen dan niet langer hun apparatuur gebruiken. Het betreft een preventieve maatregel, zei een woordvoerder van de Rabobank vanochtend in een toelichting.

De komende maanden gaan in ieder geval de Postbank, de Rabobank, Fortis en Friesland Bank hun geldautomaten aanpassen. ABN Amro is er al eerder mee begonnen. Het gaat het om ruim 5.800 apparaten. In Nederland staan er in totaal tussen de 7.000 en 8.000.

Interpay, de onderneming die het geldverkeer regelt, verwacht dat de andere banken zullen volgen. ,,Alle geldautomaten moeten worden aangepast, anders verschuift de criminaliteit zich'', zei een woordvoerder.

Postbank en Rabobank gaan hun klanten informeren over het andere uiterlijk van de pinautomaten. Zo wordt op het scherm getoond hoe de pin-gleuf er uit hoort te zien.