ABN: Turkije als lid goed voor EU

De Europese Unie maar zeker ook Nederland hebben veel te winnen bij een Turks lidmaatschap van de EU. Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport van ABN Amro, dat gisteren in Istanbul werd gepresentreerd. Het rapport van de bank, die al tientallen jaren in Turkije werkzaam is, biedt een beduidend rooskleuriger perspectief dan bijvoorbeeld de studie van het Centraal Planbureau die in maart werd gepubliceerd. Volgens het CPB stijgt de Nederlandse export naar Turkije op den duur met 500 miljoen euro. De ABN Amro-studie, die `Opportunities behind the Bosporus' heet, ziet een verdrievoudiging van het Turkse nationaal inkomen in het verschiet, over een periode van twintig jaar. De Nederlandse export naar Turkije zou dan kunnen oplopen tot 10 miljard euro.

Het rapport van de ABN Amro gaat er wel van uit dat Turkije in december een datum te horen krijgt voor de start van onderhandelingen met de EU en over tien jaar lid zal zijn. Ook wordt verondersteld dat de economische hervormingen die de Turkse regering doorvoert, onverminderd zullen doorgaan. Of die aannames correct zijn, zal in december blijken. In Turkije wordt vaak door waarnemers de vrees uitgesproken dat bij een negatief besluit van de EU ook de hervormingen op dood spoor zullen raken. Minister Brinkhorst van Economische Zaken, die met een handelsdelegatie Turkije bezoekt en een exemplaar in het rapport in ontvangst nam, voegde daar nog aan toe dat het rapport ook nog veronderstelt dat de Europese Unie zich weet te reorganiseren en concurrerend blijft en niet ,,terugvalt in onbelangrijkheid''.

In het rapport, dat vooral aandacht schenkt aan de economische facetten van Turks lidmaatschap, wordt verder niet ingegaan op de kosten die daaraan verbonden zijn. Bij tegenstanders van een Turks lidmaatschap zijn naast culturele factoren – Turkije is een moslimland dat niet zou passen in de Europese cultuur – ook financiële argumenten van groot belang. Zo kent Turkije een aantal straatarme regio's die ongetwijfeld steun willen van Brussel. Daarnaast vrezen veel tegenstanders dat Europa overspoeld zal worden door golven van Turkse emigranten.

    • Bernard Bouwman