Zalm: maak premie hypotheek openbaar

Hypotheekadviseurs zullen de klanten die zij adviseren moeten vertellen hoeveel provisie zij krijgen per verkocht product. Adviseurs die op provisiebasis werken mogen zich niet meer van het predikaat `onafhankelijk' voorzien en zij moeten zich eraan committeren dat zij ,,het voor de klant beste product'' adviseren.

Dat zijn de `beleidsopties' die minister Zalm van Financiën de komende maanden verder wil onderzoeken naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek naar hypotheekadvies in Nederland. Uit het onderzoek, uitgevoerd door het Rotterdamse bureau Ecorys, blijkt dat er ,,sterke aanwijzingen'' zijn dat de provisiestructuren voor tussenpersonen een rol spelen bij de advisering aan klanten over hypotheken. Hierdoor sluit het advies ,,niet optimaal'' aan bij de wensen en situatie van de klanten. Gevolg is onder meer dat de markt in hypotheekverstrekking niet goed functioneert en dat concurrentie op prijs niet goed werkt.

Volgens Zalm vragen de onderzoeksuitkomsten om serieuze aandacht, want het gaat hier om grote financiële belangen en belangrijke beslissingen voor individuele consumenten.

Consumenten die zijn geadviseerd door tussenpersonen kiezen vaker voor meer complexe hypotheekproducten dan consumenten die direct bij hypotheekaanbieders een lening voor hun woning afsluiten, zo blijkt uit de studie. De onderzoekers constateren dat het verschil tussen de meest gunstige hypotheek (laagste rente bij gewenste kwaliteit) en de daadwerkelijk afgesloten hypotheek, vaak groter is voor consumenten die zijn geadviseerd door tussenpersonen dan voor consumenten die direct een hypotheek bij een hypotheekaanbieder hebben afgesloten. De onduidelijkheid over de prijs en over de kwaliteit van het advies van tussenpersonen versterkt volgens de onderzoekers de mogelijkheden om adviezen meer af te stemmen op de financiële voordelen van tussenpersonen dan op de situatie en wensen van de consument.