Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Weer verzoek vervolging in schandaal rond Parmalat

Het openbaar ministerie in Milaan heeft gisteren opnieuw om vervolging gevraagd van 29 personen en drie rechtspersonen die betrokken zijn bij de Parmalat-affaire. Binnen vijf dagen wordt duidelijk wanneer de rechtszaak zal beginnen.

Hen allen wordt ten laste gelegd dat zij de ,,zakengemeenschap'' hebben voorgelogen en dat ze de financiële toezichthouder (Consob) hebben verhinderd om de werkelijkheid achter de cijfers van het Italiaanse zuivel- en voedingsconcern te doorgronden. Verder beschuldigt het OM ze ervan dat ze valse berichten hebben verspreid om de beurskoers van Parmalat op peil te houden.

Onder de 32 verdachten bevinden zich de oprichter en ex-directeur van Parmalat, Calisto Tanzi, zijn zoon Stefano en zijn broer Giovanni. Verder de financieel directeur, Fausto Tonna, en ook de managers die deel hebben uitgemaakt van de raad van bestuur en de uitvoerende en controlerende organen binnen het bedrijf.

Wat betreft de valse berichtgeving moeten ook de accountants van Parmalat, Maurizio Bianchi en Lorenzo Penca (beiden van Grant Thronton, nu Italaudit) en Adolfo Mamoli en Giuseppe Rovelli (Deloitte & Touche) verantwoording afleggen. Verder vragen de officieren van justitie om de vervolging van drie medewerkers van de Milanese vestiging van Bank of America. Deze bank wordt als rechtspersoon samen met de bovengenoemde accountantskantoren ook zelf ter verantwoording geroepen. De drie instellingen zouden niets hebben gedaan om de misdrijven te verkomen.

Twee maanden geleden vroeg het OM al om een versnelde procedure tegen de 32 verdachten, maar dat verzoek werd afgewezen door de rechtbank. De nieuwe aanvraag voor vervolging volgt op deze eerdere afwijzing.

De Parmalat-affaire kwam vorig jaar december aan het licht toen bleek dat een rekening bij Bank of America ter waarde van 3,9 miljard euro op naam van Parmalatdochter Bonlat niet bestond. Die rekening hielp de balans van Parmalat in evenwicht te houden. Na ontdekking van deze fraude werden nog veel meer toegedekte schulden blootgelegd. De werkelijke schuld van Parmalat, dat nu onder leiding staat van crisismanager Enrico Bondi, bedroeg eind april 13,5 miljard euro. Momenteel wordt gewerkt aan een plan voor terugbetaling aan de crediteuren, voor zo ver dat mogelijk is. Totzover onze correspondent.

Eergisteren werd bekend dat consultantsbureau A.T. Kearney schat dat het bedrijf in 2006, na de voorgenomen herstructurering, weer een brutowinst kan maken, van 434 miljoen euro.