WAT DOEN DE KINDEREN

Stenen openhakken

Stenen lijken saai, maar binnenin kunnen ze verrassend mooi zijn. Op zaterdag 29 mei kunnen kinderen tussen 13 en 16 uur terecht in het Natuuractiviteitencentrum Zandenbos van Staatsbosbeheer te Nunspeet om stenen te onderzoeken en kapot te slaan op zoek naar verborgen schatten. In het activiteitencentrum is nog tot 1 juni een tentoonstelling over stenen.

29 mei tussen 13 en 16u in Natuuractiviteitencentrum Zandenbos, Plesmanlaan 2, Nunspeet (bij het Veluwetransferium). Open di-zo 10-17u. Tel. 0341-252996

Aardmannetjes zoeken

Op De Kleine Aarde lopen aardmannetjes die graag willen kennismaken met de allerkleinste bezoekers, kleuters van vier tot en met zes jaar. Er is een tocht uitgezet met vraagjes en opdrachtjes die de kleuters met hulp van hun ouders makkelijk kunnen oplossen. De Aardmannetjes zijn er alleen op iedere eerste en derde woensdag én de laatste zondag van de maand. De eerste datum dat ze er weer zijn is 30 mei.

De Kleine Aarde, Het Klaverblad 1, Boxtel. Open di-zo 10-17. Deelname Aardmannetjestocht €1,50 (incl. verrassing). Inl 0411-684921, www.dekleineaarde.nl

Een huis ontwerpen

In Rotterdam kunnen kinderen hun eigen huis, school, stadion of ander gebouw ontwerpen. Tientallen architecten staan klaar om voor de begeleiding te zorgen. Dat gebeurt op zondag 6 juni 2004 in Las Palmas op de Kop van Zuid. En De Stichting Rotterdam Bouwt! organiseert dit project, omdat de mensen van deze stichting kinderen meer willen leren over hun eigen woonomgeving en over architectuur. Er is plaats voor 600 kinderen, die zich van te voren moeten aanmelden. Kinderen kunnen zich inschrijven voor de ochtend, van 9 tot 12u30, óf voor de middag, van 13u30 tot 17u. Er worden groepen gevormd van 8 tot 10 kinderen, die elk worden begeleid door een architect. Aan het eind van de ochtend en de middag kiest een speciale jury 20 maquettes, waarvan een reizende tentoonstelling wordt gemaakt die op verschillende plaatsen in Rotterdam te zien zal zijn.

Aanmelden via www.rotterdambouwt.nl of via een formulier dat op de Rotterdamse scholen verkrijgbaar is. Deelname gratis. Ouders kunnen zich voor vragen richten tot Stichting Rotterdam Bouwt!, Burgemeester Hoffmanplein 39, 3071 XC Rotterdam, tel. 010 2133271, 06 53406292, of info@rotterdambouwt.nl

Braziliaans dansen

Elk jaar wordt in Rotterdam in het Park bij de Euromast het Dunya Festival gehouden, waar artiesten uit binnen- en buitenland optreden voor jong en oud. Voor kinderen staan er speciale tenten waar de hele middag acrobaten, dansers, muzikanten en vertellers optreden en waar workshops worden gehouden. Zo zijn er jongerengroep Yoga Kalakar uit India met veel klim- en klauterwerk, de acrobaten en dansers van Imani Kids uit Kenia en de uitbundige kinderdansgroep Daruê Malungo uit Brazilië te zien. Deze laatste groep geeft workshops waar kinderen de Brazilaanse dansen met hun verschillende ritmes onder de knie kunnen zien te krijgen.

Dunya Festival, in het Park bij de Euromast, Rotterdam, zo 30 mei, kinderprogramma van 13 tot 18u. Inl. www.dunyafestival.nl

Bibberen op Nova Zembla

In 1596 vroor het schip van de zeeman Willem Barentsz vast bij het eiland Nova Zembla. De bemanning van het schip bouwde een eigen huis, het Behouden Huysch, en overwinterde zes maanden lang op het eiland onder barre omstandigheden. De toneelgroep Oostpool heeft van het winterse avontuur het toneelstuk Het Behouden Huysch gemaakt, een muzikale komedie voor kinderen vanaf acht jaar. Het stuk wordt gespeeld in een tent die van binnen en buiten de sfeer van Nova Zembla uitstraalt. De première is op 3 juni.

Het Behouden Huysch door Toneelgroep Oostpool. Première 3 juni 21u, Schouwburgplein, Hengelo. Try-outs 31 mei t/m 2 juni 21u. Aldaar ook 4 juni (21u), 5 juni (16 en 21u) en 6 juni (16u). T/m 31 juli tournee naar Terschelling, Zwolle, Apeldoorn, Nijmegen, Eindhoven, Arnhem. Inl. www.oostpool.nl

Idols bekijken

Twintig arme kinderen in Indonesië kregen de gelegenheid om hun idolen te fotograferen. Deze kinderen, die werken als voddenraper op een vieze vuilnisbelt in Jakarta, hebben net als andere kinderen idolen als soapsterren, modellen en andere beroemdheden uit hun land. De foto's die de kinderen maakten zijn te zien in het Wereldmuseum Rotterdam.

Idols, Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25, Rotterdam. T/m 1 aug. di-zo 10-17u. Tel. 010 2707100, www.wereldmuseum.rotterdam.nl

Schrijvers ontmoeten

Op de Zaanse Schans wordt zaterdag een kinderboekenmarkt gehouden. Kinderboekenschrijvers, onder wie Vivian den Hollander en Marion van de Coolwijk, lezen er voor uit eigen werk en delen handtekeningen uit aan hun fans. Sommige schrijvers lezen voor tijdens een boottochtje over de Zaan. In de kramen zijn boeken te vinden van bekende kinderboekenschrijvers uit Zaanstad: Dick Laan (Pinkeltje), Hotze de Roos (Kameleon), Cor Bruijn (Keteltje) en C. Joh. Kieviet (Dik Trom). Er zijn activiteiten zoals speurtochten, straattheater, kinderfilms en poppenkast.

Kinderboekenmarkt, Zaanse Schans, 29 mei, 10-17u. Boot vanaf 't Glop, bij Rederij De Schans. Kaartjes (€1 p.p.) te koop bij één van de bibliotheken in Zaanstad. Inl. www.zaanstad.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl