VOORKEUR REGIO

AMSTELVEEN

Donald Duck

De zeventigste verjaardag van Donald Duck (1934) was voor het Cobra Museum aanleiding voor het organiseren van een reeks exposities over deze stripfiguur. Naast schilderijen en tekeningen van Disneytekenaar Carl Barks zijn er werken te zien van verschillende beeldend kunstenaars die zich door Donald Duck en Mickey Mouse lieten inspireren. Verder ondermeer een replica van Duck's rode autootje, de Duckatti, uitvindingen van Willy Wortel en allerhande Disney-producten.

Donald Duck 70 jaar jong t/m 29 aug Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen. Di-zo 11-17 u. Inl. www.cobra-museum.nl

HAARLEM

Orgelconcerten

In de Kathedrale Basiliek St.Bavo soleren Ton van Eck (orgel) en Anne van Eck (viool) bij het Haags Strijkersensemble op zaterdag 29 mei in het Orgelconcert op. 4, nr. 5. concerten van Vivaldi voor één en twee violen en hun bewerkingen voor orgel door J.S. Bach en Johann Gottfried Walther.

29 mei 15u St. Bavo. Inl. www.rkbavo.nl of 023-5533372.

Bambie 9

Het sprekende mimegezelschap Bambie komt nu met Bambie Negen. Luc Boyer geeft treffend een aap gestalte in een bizarre, wonderlijke voorstelling over de mens die de dierenwereld aan zich wil onderwerpen. De toeschouwers zijn getuige van een operatie met gruwelijke details. Uiteindelijk is de aap het allerliefste dier. De mens jaagt hem het bos in, maar als de aap alleen achterblijft, dan moet het dier huilen. Bambie Negen is prachtige mime.

28-29 mei Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173900 of www.toneelschuur.nl.

LEIDEN

Wim Helsen

In zijn debuutprogramma Heden Soup deelt cabaretier Wim Helsen met een ijsmuts op soep uit aan vrouwen bij bushaltes. De Vlaming doet zich voor als een onnozelaar die alles niettemin donders goed in de gaten heeft. Telkens krijgt hij onnavolgbare woedeaanvallen. Over de ,,flutcadeaus'' die de drie koningen aan het kindeke Jezus kwamen brengen, bijvoorbeeld, of over de reden waarom buschauffeur nooit het oudste beroep ter wereld kan zijn. En de schilderachtige krachttermen die hij daarbij aanheft, doen denken aan die van de oude Lambiek.

2 juni Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-5163899 of www.leidseschouwburg.nl.

Gat in de stad

Tweehonderd archeologische vondsten uit dertig Nederlandse steden zijn, in het decor van een opgraving, samengebracht in de tentoonstelling Gat in de stad in het Rijksmuseum voor Oudheden. Samen geven deze historische voorwerpen allerlei informatie over het huiselijk leven van Nederlandse stadsbewoners uit vroeger eeuwen. De voorwerpen variëren van alledaagse spullen als ringen en borden tot zeldzame zaken als bijvoorbeeld een klotendolk of een vijfduizend jaar oude berentand.

Gat in de stad t/m 29 aug Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28. Di-vrij 10-17u, za en zo 12-17u. Inl. www.rmo.nl

UTRECHT

Festival aan de Werf

Tot en met zaterdag vindt in Utrecht, het Festival aan de Werf plaats. In de Domtoren is Eva (This is my Life) van Growing Up in Public te zien. In haar theaterreeks over sterke vrouwen is Daphne de Bruijn bij de eerste belandt: Eva, de oermoeder van ons allen die de verleiding van de Duivel niet kon weerstaan en door God uit het Paradijs werd verdreven. Verder speelt Golden Palace Remboe Village, over Goudhaartje en Baby Beer die twee stadse bezoekers in hun web lokken. Jonghollandia brengt Stad 1, een collagevoorstelling over de gruwelen en geneugten van de grote stad.

T/m 29 mei Domtoren, Park Voorn, Huis a/d Werf en elders Inl 0800-0230354 of www.huisaandewerf.nl