Voorkeur Film

Twentynine Palms

De Franse filmer Bruno Dumont heeft zich voorgenomen Hollywood op zijn eigen terrein te verslaan. Daarom situeerde hij een verhaal vol seks en geweld in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse fotograaf en zijn Russische vriendin zoeken in Californië locaties rondom het stadje Twentynine Palms. Ze rijden rond in een rode jeep, ze vrijen, ze eten, ze spreken Frans, ze ruziën, ze kijken tv, ze kopen een ijsje, ze vrijen nog een keer, ze ruziën, ze lopen rond in de woestijn en trekken hun kleren uit.

Je zou Twentynine Palms in plaats van een pessimistisch pamflet net zo goed een stijloefening kunnen noemen. De woestijn rond het stadje, de Joshua Tree woestijn, filmt hij omdat zo'n grote woestijn nu eenmaal angst in ons oproept.

Dumont is uit op een schok. Prettig om te zien is het niet, prikkelend is het niet. Het is tamelijk walgelijk, waarschijnlijk vooral doordat Dumont zich niet aan de conventies houdt waarin zulke gebeurtenissen meestal gefilmd worden en bovendien geen ruimte laat voor vergelding of enige andere vorm van vergoelijking. Het gebeurt gewoon.

Regie: Bruno Dumont. In: Rialto, Amsterdam; Haags Filmhuis, Den Haag; 't Hoogt, Utrecht; Lantaren/Venster, Rotterdam; Plaza Futura, Eindhoven; Lux, Nijmegen.

Elephant

Imposante en open verfilming van het drama op Columbine Highschool, waar twee schooljongens op een kwade dag hun medeleerlingen en leraren doodschoten. De Amerikaanse regisseur Gus van Sant, die altijd met één been in de mainstream en één been in de onafhankelijke films schijnt te blijven staan, neemt ruim de tijd om die ene dag te tonen die alleen in zijn afloop afwijkt van alle andere dagen.

Regie: Gus van Sant. Met Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson. In Amsterdam: Kriterion. Arnhem: Filmhuis. Delft: Lumen. Nijmegen: Lux. Tilburg: Cinecitta.

Anything Else

Anything Else is Woody Allens beste film en een kruising tussen Broadway Danny Rose en Annie Hall. Jason Biggs speelt Jerry Falk, een soort Woody Allen. Hij heeft dezelfde nerveuze tics en bezoekt, ook al is hij pas 21, de psychiater. Jerry wordt verliefd op Amanda (Christina Ricci), een narcistische actrice met anorexia. Allen zelf speelt David Dobel, een onaangenaam figuur die constant waarschuwt voor het toenemende antisemitisme. Anything Else is vooral een sombere film.

In: Amsterdam: The Movies. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Rotterdam: Cinerama.

Kitchen Stories

In Noorwegen onderzochten statistici vlak na de oorlog het gedrag van vrijgezellen in hun keuken. Bent Hamer ontvouwt in Kitchen Stories (Salmer fra køkkenet) op basis van dit gegeven een droge intrige vol droge humor, die nergens koket wordt, nergens naar de Jiskefet-pret afdrijft, nooit absurd is, alleen maar absurd líjkt omdat-ie volkomen origineel is. Hamer is een man die een grap vertelt en daarbij zijn gezicht in de plooi houdt.

Regie: Bent Hamer. Met: Joachim Calmeyer, Bjørn Floberg, Tomas Norström, Reine Brynolffson, Lennart Jähkel. In: Nijmegen, Lux.

Bollywood

Films uit Bollywood, na Hollywood de grootste filmindustrie ter wereld, bereiken in Nederland niet vaak de bioscopen. Ze zijn wel te zien op het Hindustaans Filmfestival. Naast reguliere Bollywood musicals worden Indiase artfilms vertoond. Openingsfilm is Baghban van Ravi Chopra. De universiteit van Amsterdam organiseert 3 juni een debat over emancipatie en de Indiase cinema.

T/m 6 juni. Filmmuseum Cinerama Adam, Theater Zuidplein, Rdam, Haags Filmhuis, Philipszaal, Theater a/h Spui en andere locaties, Den Haag. Inl www.hindustaansfilmfestival.nl