Voorkeur Beeldende Kunst

Situaties

Alsof regisseur P.T. Anderson er is neergestreken voor een polderversie van Magnolia. In slowmotion glijdt de camera langs betonmolens, net opgeleverde rijtjeshuizen, prille gemeenteboompjes. Het mozaïek van alledaagsheden krijgt een gezicht in een serie stills. De soundtrack voor de Almeerse woonwijk Tussen de Vaarten dartelt door de foyer van Museum De Paviljoens. Maar belangrijker nog: hij wordt veelvuldig afgedraaid in de wijk zelf, op de stereo-installaties van de buurtbewoners. Die kregen het cd'tje tijdens een speciale bustour over de filmset, hun eigen wijk, die ze plots met heel andere ogen bekeken. Juist door die `het museum komt naar je toe'-benadering werkt Situaties. De Paviljoens slaagt daar waar de meeste musea blijven steken in mission statements: het bereiken van notoire museummijders. Het museumaanbod sluit direct aan bij hun leefomgeving. Sterker nog: die leefomgeving is voedingsbodem, expositieruimte en klankbord tegelijkertijd. De vraag of dit kunst is, is eigenlijk irrelevant. Als Situaties iets moet zijn dan wellicht zelfonderzoek. Een spiegel voor de stad. Artist-in-residence Saskia Janssen, die in de Staatsliedenwijk filmpjes maakt met buurtbewoners, nodigde haar acteurs uit om in het museum te repeteren. Joke Robaard kiest voor een drogere, bijna wetenschappelijke aanpak. Zij ontrafelde de sociale wereld van zeven scholieren en bracht die onder in een diagram vol pijlen en namen. Persoonlijker zijn de grote fotoportretten van Annaleen Louwes. Zij vroeg stadsbewoners te denken aan een bijzonder moment in hun leven.

Situaties t/m 4 juli in Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3, Almere. Wo t/m zo 12-17u, do en vr 12-21u.

Vlaamse Pracht

Nu het Rijksmuseum voor een verbouwing zijn deuren heeft gesloten is een groot deel van de Vlaamse verzameling verhuisd naar het Bonnefantenmuseum. Met die schilderijen, de eigen collectie en bruiklenen beschikt het Bonnefanten nu over de grootste collectie Zuid-Nederlandse schilderkunst in Nederland. Op de expositie Vlaamse pracht uit de 16de en 17de eeuw worden `kleine meesters' en de grootmeesters van de Vlaamse barok Rubens, Van Dyck en Jordaens getoond.

Vlaamse pracht uit de 16de en 17de eeuw, Bonnefanten Mus, Av Ceramique, Maastricht. Di-zo 11-17u.

Fotografie

Zou er ooit een expositie gewijd zijn aan de rechte lijn in de fotografie? Zo niet, dan kan de dubbeltentoonstelling van de Nederlandse fotografe Anja de Jong en haar Duitse collega Oliver Boberg in het Fotomuseum Den Haag, best als een eerste aanzet beschouwd worden. De Jong (1957) fotografeerde de afgelopen jaren op plekken waar je de natuur `extreem' zou kunnen noemen en Boberg (1965) fotografeerde zijn zelfgebouwde schaalmodellen.

Anja de Jong, Borderland; Oliver Boberg, Sites and Night Sites t/m 13 juni in Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43. Di t/m zo 12-20u.

Gillian Wearing

Achter het masker van een kindergezicht beweegt een kwabbig hoofd dat een verhaal vertelt. De verhalen in Trauma van Gillian Wearing (1963, GB) verschillen, maar ze gaan alle over incest en kindermishandeling. Wearing, een van de succesvolle Young British Artists zegt gefascineerd te zijn door de manier waarop mensen zich uiterlijk tonen en datgene wat zich erachter afspeelt. Ook in Lindsey (2003) roept Wearings sobere, ingetogen beeldtaal een groot Beckettiaans drama op.

Gillian Wearing t/m 20 juni in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Di-za 11-17u, zo 12-17u.

En verder

Het Licht van Zilver t/m 6 juni In De Watertoren, Schoonhoven. Di-za 13-17u; Dante Gabriel Rossetti t/m 6 juni Van Gogh Museum, P. Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u; Rosemin Hendriks: tekeningen 1997-2004 t/m 27 juni en Fritz Wotruba en de Weense avant-garde Klimt, Schiele, Klee t/m 4 juli Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; In Brazilië met Albert Eckhout t/m 27 juni Mauritshuis, Korte Vijverberg, Den Haag. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Wachten in Stilte van Koen Vermeule t/m 20 juni de Beyerd, Boschstr 22, Breda. Di-vr 10-17u, za zo 13-17u.