Voorkeur Amsterdam

THEATER

`t Zal je kind maar wezen

,,Jeugd van Nederland, denk nou niet/ dat jullie lekkertjes benne...'' zong vijfendertig jaar geleden de cast van `t Schaep met de 5 Pooten, de succesrijke tv-comedyserie over een Jordaans café. De jeugdige lekkertjes van Annette Speelt maakten twee jaar geleden een gemoderniseerde toneelversie, `t Zal je kind maar wezen, met Thijs Römer in de rol van zijn opa Piet. De komende weken hernemen zij deze versie met gastoptredens van bekende Amsterdammers als actrice Katja Schuurman, tattoueur Henk Schiffmacher en Eli Asser, schrijver van de serie.

1969: alles moet anders, vinden de soci's. De volkse stamgasten van café Het Schaep reageren geamuseerd verbaasd op wat er buiten gaande is. Ook de bruine kroeg moet wijken voor de linkse beeldenstorm die de binnenstad dreigt te verwoesten. Samen met zijn hulp en stamgasten bedenkt barman Kootje de Beer een plan om dit te voorkomen. Ondertussen zingen ze de onvergetelijke liedjes van Harry Bannink als `We benne op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?' en `As je mekaar niet meer vertrouwen kan'.

T/m 26 juni Bellevue, Leidsekade 90. 020-5305301 www.annettespeelt.nl.

MUZIEK

Bimhuissession

Een leuk nieuw initiatief van het Bimhuis: iedere laatste maandag van de maand een jamsessie waar ook computers en draaitafels klaar staan en laptops kunnen worden ingeplugd op de mengtafel. De muziek wordt op gang gebracht door muzikanten van SFeQ en het DOX Orchestra. Behalve draaitafelisten en computermuzikanten blijven traditionelere instrumentalisten ook binnenvallen.

31 mei 21u Bimhuis, Oude Schans 73-77. Inl 020-6231361. Toegang gratis.

MUZIEK

Goebaidoelina

Het Telesto Trio, bestaand uit An Raskin (bayan ofwel Russische accordeon), Tiziana Pintus (viool) en John Addison (cello), brengt op zaterdag 29 mei in de Noorderkerk een programma met werken van de Russische componiste Sofia Goebaidoelina.

In haar werk speelt religie een belangrijke rol. Uitgevoerd worden haar werken In Croce, Silencio en Freue dich.

Telesto Trio 29 mei 14u in de Noorderkerk res 020-6389252 www.noorderkerkconcerten.nl

FOTOGRAFIE

Vanfleteren

De Belgische Fotograaf Stephen Vanfleteren portretteerde de twintig besproken choreografen uit het boek Hedendaagse dans in Nederland en Vlaanderen van Katie Verstockt en Isabella Lanz. Een tentoonstelling in de Brakke Grond geeft een overzicht van de belangrijkste hedendaagse choreografen uit beide landen, zoals onder andere Krisztina de Châtel en Jan Fabre.

Foto's van Stephan Vanfleteren t/m 13 juni Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Nes 45. Ma 10-18u, di t/m vr 10-20u30, za 13-20u30 en zo 13-17u.

FILM

Nederlandse Film

De Federatie Filmbelangen organiseert 1 juni in City `de Middag van de Nederlandse Film'. Het publiek kan voor slechts €1 naar de film. Op die middag zullen elf succesvolle Nederlandse films uit 2003 en 2004 en een bonusfilm van Paul Verhoeven - die op 1 juni de Bert Haanstra oeuvreprijs krijgt - vertoond worden: o.m. Cloaca, Phileine zegt sorry, Shouf Shouf Habibi! en De Tweeling. Bekende makers zijn aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan.

1 juni Pathé City res 0900-1458.