Verbod van Frans homohuwelijk

De procureur van Bordeaux heeft gisteren een voor 5 juni gepland huwelijk tussen twee mannen, het eerste Franse `homohuwelijk', verboden. Noël Mamère, de burgemeester van Bègles en leider van de Groenen die het huwelijk zou voltrekken, heeft echter gezegd zich niets van het verbod aan te trekken. Daarmee is de juridische strijd rondom het homohuwelijk, waarover al weken in de politiek en de media wordt gedebatteerd, geopend.

De huwelijkskandidaten hebben nu tien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het bezwaar van de procureur. Zij zullen dit naar verwachting doen, alleen al omdat een weekblad heeft toegezegd om in ruil voor een exclusieve huwelijksreportage de proceskosten te zullen vergoeden.

De voorman van de Groenen zei maandag dat zijn partij direct na de sluiting van het huwelijk een wetsvoorstel zal indienen voor openstelling van het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht. Volgens de Franse radio is Mamère met de dood bedreigd. In Normandië is een homoseksuele man die zei ook te willen trouwen door een collega gemolesteerd.

Sinds Mamère zijn voornemen enkele weken geleden bekendmaakte is het homohuwelijk inzet van een nationaal debat in Frankrijk. Volgens peilingen is vijftig procent van de Fransen voorstander, maar is een meerderheid tegen het recht voor homoseksuelen om kinderen te adopteren.

De hele Franse politiek heeft zich over het onderwerp uitgelaten, van president Chirac tot eenvoudige parlementariërs. De rechtse meerderheid is tegen het homohuwelijk en zegt dat de zogeheten PACS, het geregistreerde partnerschap, geëvalueerd en zonodig uitgebreid moet worden. In 1999 was de door links gewenste instelling van de PACS nog inzet van hevige politieke strijd met rechts.

De linkse oppositie sprak zich twee weken geleden na lang aarzelen uit voor het homohuwelijk. De partijleiding deed dat, nadat Dominique Strauss-Kahn, een van de mogelijke socialistische presidentskandidaten voor 2007, zich voorstander verklaarde. Algemeen wordt aangenomen dat de partijleiding met haar welwillende standpunt het initiatief weer naar zich wilde toetrekken. Diverse kopstukken van de PS, de socialistische partij, keerden zich daarna tegen het partijstandpunt.