Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

4Twee vandaag. Aandacht voor de film The day after tomorrow die de gevolgen van klimaatverandering en nieuwe ijstijd behandelt. Verder het bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Turkije en het dorp Kayseri waarvan de meeste bewoners inmiddels in Dordrecht wonen, en het jaarverslag van De Nederlandsche Bank. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Gesprek met de ultranationalistische Larissa Trimbovler die wil trouwen met Yigal Amir, die in 1995 de Israëlische premier Rabin vermoordde. Reportage over de kroongetuigenregeling van justitie naar aanleiding van de moord op vastgoedhandelaar Endstra. Ned.1, 20.30-21.02u.

Rondom tien. Debat over seks, aanraking en intimiteit op het werk naar aanleiding van de aanklacht van een VN-medewerkster dat Ruud Lubbers in haar billen heeft geknepen. Ned.1, 21.48-22.38u.

Nova. Reportage over dochters en zonen die in de Tweede Wereldoorlog door Duitse soldaten zijn verwekt en op zoek zijn naar hun vader. Ook aandacht voor de plannen volgend jaar voor de viering van het 25-jarig jubileum van koningin Beatrix. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Topsporters ten onder. Aan de vooravond van de Tour de France, het EK Voetbal en de Olympische Spelen praten o.a. de voetballers John de Wolf, Glen Helder en wielrenner Gert Jakobs over het zwarte gat na hun carrière. Ned.3, 21.15-22.00u.

Dag allemaal. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.10-0.07u.

KUNST

TV3. Gast is Peter de Wit, tekenaar van de pseudo-psychologische Sigmund-strips in de Volkskrant. Ned.3, 19.30-20.00u.

AMUSEMENT

De vreemde eend. Violiste en lerares Yfke de Jong wordt in drie weken getransformeerd tot club-diskjockey. Te midden van drie echte dj's die niet weten dat zij klassiek geschoold is draait ze een stampende mix voor een menigte van vijfhonderd mensen. Valt zij door de mand? Ned.1, 21.02-21.48u.

FILM

A Perfect World (Clint Eastwood, 1993, VS). Psychologisch misdaaddrama van Eastwood. Als FBI-agent achtervolgt hij een ontsnapte Kevin Costner. De laatste heeft een 7-jarig jochie gegijzeld, met wie hij een vader-zoon-relatie ontwikkelt. RTL5, 20.30-23.00u.

.Shrek (Andrew Adamson, 2001, VS). Succesvolle computeranimatiefilm van Spielbergs DreamWorks is een heerlijk tegendraadse versie van het klassieke sprookje van het schone meisje en het lelijke beest. Groene boeman (met de stem van Mike Meyers) gaat met raaskallende ezel (Eddie Murphy) mooie prinses (Cameron Diaz) bevrijden. Deel 2 beleeft binnenkort zijn Nederlandse première. Net5, 20.30-22.05u.

Beverly Hills Cop II (Tony Scott, 1987, VS). Slaafse kopie van de prettig anarchistische komedie met de brutale komiek Eddie Murphy als de onconventionele rechercheur uit Detroit. Veronica, 22.00-23.55u., met reclame.

.Big Business (Jim Abrahams, 1988, VS). Knap geschreven, dolle komedie waarin Bette Midler en Lily Tomlin excelleren in dubbelrollen als twee, bij de geboorte deels verwisselde tweelingen. Het oorspronkelijke milieu wordt niet verloochend: de ene tweeling geeft leiding aan groot concern in New York, de andere voert vanuit klein dorpje actie tegen uitgerekend deze twee medogenloze dames. Net5, 22.45-0.35u., met reclame.

.Buffalo '66 (Vincent Callo, 1998, VS). In autobiografisch regiedebuut reconstrueert acteur Callo aan de hand van zorgvuldig uitgewerkte anekdotes de tragisch-absurde jeugd van een doorsnee Amerikaan. Voor weinig geld gedraaid, onopgesmukt, persoonlijk en vormbewust. Veronica, 0.30-2.25u.

Return from the River Kwai (Andrew McLaglen, 1988, Engeland). Ondermaats oorlogsavontuur is min of meer vervolg op klassieke Bridge on the River Kwai (1957). Krijgsgevangenen worden verscheept naar Japan. Bijrol van Edward Fox. BBC1, 1.30-3.10u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met (toneel)schrijver en columnist Peer Wittenbols over zijn verhalenbundel Eerste Bloei. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. O.m. een gesprek met de stedenbouwkundige Riek Bakker. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. VVD-leider Jozias van Aartsen praat o.a. over de verlenging van de missie in Irak, het kiesstelsel en opvolging van Bolkestein. Radio 1, 0.04-1.00u.