Snow Patrol klinkt lekker springerig

Met elektrische gitaren kun je twee kanten op. Of je begint een rockband à la de Stones, versterkers op tien, of je speelt pop à la de Beatles, versterkers zo hard als nodig is voor het liedje. Snow Patrol, een band uit het Schotse Glasgow met een Ierse zanger, behoort duidelijk tot het tweede kamp. Dat betekent niet dat ze hun gitaren met poezelige vingertjes beroeren, maar opgeruimde popmelodieën vinden ze duidelijk belangrijker dan ruige riffs en ontzagwekkende solo's.

Live is Snow Patrol een lekker springerig bandje, dat wel iets weg heeft van de manier waarop The Buzzcocks en The Undertones een aanstekelijk popgevoel in pittige gitaarmuziek wisten te vangen. Zanger/gitarist Gary Lightbody is eigenlijk te lief voor het vak dat hij heeft gekozen, maar ondanks zijn hardop uitgesproken podiumvrees in de volle Melkweg zong hij zijn liedjes zelfverzekerd en doorleefd.

Ze bestaan al tien jaar en maakten tot nu toe drie cd's waarvan de laatste, met de merkwaardige titel Final Straw, wat gladder klinkt dan de podiumverrichtingen. In Engeland scoorde Snow Patrol een dikke hit met Run, zo'n nummer met een slepend en melancholiek refrein dat zich er net als Creep van Radiohead toe leent om voluit door een veld vol enthousiaste festivalgangers te worden meegezongen.

Het pleit voor Snow Patrol dat ze als one hit wonder niet op hun lauweren rusten, maar dat ook hun minder bekende nummers met volle inzet gespeeld werden. Het vrolijke Spitting games is in potentie een ander nummer dat geschikt is voor hitsucces, zoals alle songs van Snow Patrol wel een memorabele pop-hook of een aardig refrein hebben. Aan het eind kwamen ook de samples en synthesizers om de hoek kijken, want ze zijn niet van gisteren. Om te zien waren ze nog wat saai, maar dat komt wel goed wanneer deze nette jongens nog eens gepakt worden als ze tegen de muur van een benzinestation staan te pissen. Ach nee, dat waren de Stones. Een stickie roken op Buckingham Palace dan maar.

Concert: Snow Patrol. Gehoord: 26/5 Melkweg Max, Amsterdam.

    • Jan Vollaard