Rechter corrigeert FBI na arrestatie

De Amerikaanse advocaat Brandon Mayfield uit Portland in Oregon, die door de Amerikaanse federale recherche FBI in verband is gebracht met de bomaanslagen in Madrid, is volledig vrijgepleit wegens het ontbreken van iedere vorm van bewijs. De vingerafdruk op een tas met ontstekers, gevonden nabij het station van Madrid, die volgens de FBI ,,honderd procent zeker'' overeenkwam met die van de bekeerde moslim Mayfield, blijkt bij nader onderzoek van de Spaanse politie afkomstig van een Algerijn. Mayfield is onder dwang van de rechter direct in vrijheid gesteld. Hij heeft bijna drie weken vastgezeten in een isoleercel.

De omzetting van de beschuldiging tegen de 37-jarige Mayfield is een nederlaag voor de FBI die er prat op gaat over de beste vingerafdrukkenanalyse ter wereld te beschikken. Door aanhoudendheid van de Spaanse politie die twijfels had over de betrokkenheid van Mayfield werd aangetoond dat hij op geen enkele manier te maken heeft gehad met de aanslagen op 11 maart die aan 191 mensen het leven hebben gekost en waarbij 2000 anderen gewond zijn geraakt.

De FBI heeft gezegd zich persoonlijk tegenover Mayfield te willen verontschuldigen. Volgens agenten betrokken bij het onderzoek zouden in vier experts op het gebied van vingerafdrukken hebben geconcludeerd dat die honderd procent overeenkwamen met die van Mayfield. Achteraf heeft de FBI erkend gebruik te hebben gemaakt van een digitale kopie van de vingerafdruk die de Spaanse politie zou zijn toegestuurd. Die bleken niet met ,,de hoogst mogelijke resolutie'' te zijn verstuurd.

Advocaten van Mayfield hebben gezegd dat hun cliënt alleen is gearresteerd op grond van zijn islamitische overtuiging en zijn contacten met Amerikaanse moslims. Het attest tegen Mayfield rept over uiteenlopende `verdachte' feiten die uiteindelijk geen juridische waarde bleken te hebben. Zo wordt de betrokkenheid van advocaat Mayfield genoemd bij het proces tegen een lid van de Portland Seven, een Amerikaanse terreurcel waarvan de leden tot lange gevangenisstraffen zijn veroordeeld, en zou hij op 11 september 2001 een telefoongesprek hebben gevoerd met een islamitische man wiens naam voorkomt op een speciale lijst van de FBI. Wat ook verdacht werd gevonden was het regelmatige moskeebezoek van Mayfield.