Polen houdt vast aan lage belasting

Polen wijst herhaalde verzoeken van Duitsland om de grote verschillen in bedrijfsbelasting tussen Oost- en West-Europa te harmoniseren, vierkant van de hand.

Tijdens een kort bezoek aan Warschau herhaalde bondskanselier Gerhard Schröder dat de lagere bedrijfsbelasting in de onlangs tot de Europese Unie toegetreden Oost-Europese landen naar ,,belastingdumping'' riekt. Duitsland vreest dat bedrijven in toenemende mate Oost-Europa als vestigingsplaats zullen kiezen, vanwege die lagere belastingen.

De Poolse interimpremier Marek Belka antwoordde gisteren dat Polen pas met belastingverhoging zal beginnen als het zijn buurlanden economisch enigszins heeft bijgehaald, een proces dat nog tientallen jaren kan duren. ,,We kijken naar de Duitse economie, naar haar geavanceerde technologie en naar haar leidende positie in de export met een gevoel van afgunst'', zei Belka. ,,Als we ook zo'n niveau naderen kunnen we over harmonisatie gaan praten.''

Schröder sprak gisteren op een economische conferentie in de Poolse hoofdstad. Jan Rokita, leider van het liberale Burgerplatform, in opiniepeilingen de grootste partij van Polen, hekelde de toespraak na afloop. Hij noemde het ,,de meest Germanocentrische toespraak die ooit door een Duitse politicus in Warschau is gehouden''. Volgens Rokita verwacht Duitsland dat Polen instemt met een kleinere EU-begroting ,,zodat de rijkste landen minder hoeven uit te geven''. Schröders wensen staan ,,haaks op de Poolse economische belangen''.

Oud-dissident en oud-president Lech Walesa zei begin deze maand dat bedrijven vooral ook naar Polen zullen trekken omdat Duitsland zelf heeft besloten om de grenzen voorlopig dicht te houden voor Oost-Europese arbeiders.

De economische kloof tussen het oosten en westen van EU is enorm. Iemand in één van de tien nieuwe toegetreden landen verdient ruim vier keer minder dan iemand uit West-Europa. De bedrijfsbelasting in deze nieuwe leden schommelt van nul procent (Estland), tot 15 procent (Litouwen en Cyprus), tot 35 procent (Malta), vergeleken met 40 en 35 procent in Duitsland en Frankrijk. In Polen is de bedrijfsbelasting onlangs verlaagd van 27 naar 19 procent.

Schröder benadrukte gisteren dat de nieuwe EU-leden geld uit Brussel zullen krijgen om hun infrastructuur en economie te ontwikkelen. Ook Duitsland, als grootste nettobetaler, zal hieraan bijdragen. Maar, zo zei Schröder, alles moet wel eerlijk worden geregeld. Het is niet de bedoeling dat ,,ongecontroleerde belastingconcurrentie'' wordt gefinancierd ,,via de EU-begroting''.

Schröder riep Polen ook op om mee te werken aan een Europese grondwet. Zonder zo'n grondwet wordt Europa ,,onbestuurdbaar'', aldus de bondskanselier.