OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Tekeningenzomer

In het Utrechtse Centraal Museum draait deze zomer alles om het tekenen. Drie exposities tonen werken op papier, van de vijftiende eeuw tot nu. Op de tentoonstelling Super Realisme zijn tekeningen te zien van negen hedendaagse kunstenaars, onder wie Robbie Cornelissen en Charlotte Schleiffert. Dertig tekeningen uit het Nationalmuseum in Stockholm, van grootmeesters als Jacopo Pontormo, Claude Lorrain en Hendrick Goltzius zijn bijeengebracht in Van Rafaël tot Poussin. Verder is er nog een overzichtsexpositie van de Verzameling Hedendaagse Tekeningen van de Provincie Utrecht die het Centraal Museum sinds 1985 in bruikleen heeft. Tot de topstukken van deze collectie horen tekeningen van onder anderen Jan Schoonhoven, Constant en Carel Visser.

Tekeningenzomer 29 mei t/m 10 okt in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di-zo 11-17u. Inl. www.centraalmuseum.nl

TONEEL

De Jossen

De jeugdige Vlamingen van Olympique Dramatique spelen De Jossen, een nieuw stuk van Tom Lanoye over de Jossen, die trots zijn op hun Josdom, maar ook de Jos in zichzelf haten. Tot op een dag een Jos opstaat en verklaart ánders te zijn. In deze vette komedie paren de spelers hun fysiek sterke spel aan het virtuoze woordspel van Tom Lanoye.

1-2 juni Amsterdam, de Brakke Grond. 3 juni Haarlem, Toneelschuur. 8 juni Groningen, Stadsschouwburg. Inl. 020 6266866 of www.toneelhuis.be

DANS

Scapino

Het Scapino Ballet brengt het zesde deel uit de reeks Twools, waarin in hoog tempo korte stukken van verschillende choreografen, doorgaans uit eigen stal, aan elkaar worden gelast door Ed Wubbe. Dit keer met werk van Poole, Steenks, Bateman, Molinari, Linning en Wubbe.

3-6 juni Rotterdamse Schouwburg. Inl. 010 4118110 of www.scapinoballet.nl

POP

Pinkpop 2004

De teleurstellende kaartverkoop voor Pinkpop heeft als voordeel dat er dit jaar voldoende zit- en ligruimte is bij concerten van The Sheer, het mafia-orkest van Roi Paci en Vive la Fête (zaterdag), Kaizers Orchestra, de eenmalig herenigde Pixies, Audio Bullys, After Forever en Tiësto (zondag) en anderen.

29, 30 en 31 mei Megaland, Landgraaf.

MUSICAL

Musicals in Ahoy'

Grootscheeps vlagvertoon van Joop van den Ende: een parade van geliefde musicalsolisten met de grootste hits uit de musicalgeschiedenis. Pia Douwes, Simone Kleinsma, Joke de Kruyf, Stanley Burleson, Tony Neef, Henk Poort, Danny de Munk, Bastiaan Ragas en vele anderen, in een nieuw geënsceneerde show, geïnspireerd door heden en verleden van de filmmusical.

Ahoy' Rotterdam, 2 t/m 6/6. Inl. www.musicals.nl

OPERA

Call me Ishmael

Gary Goldschneider schreef een opera over Melvilles klassieker Moby Dick. De tijdloze boodschap van het verhaal verpakt Goldschneider in een vorm die het midden houdt tussen musical en opera. Nicholas Heath doet de regie. Conrad van Alphen leidt het Britse operagezelschap A la Carte en het Rotterdams Kamerorkest.

Stadsschouwburg, Amsterdam, 30/5. Res. 020 6242311

BEELDENDE KUNST

Den Haag Sculptuur Giganten – Europese smaakmakers is de titel van de tentoonstelling in de openlucht `Den Haag Sculptuur'. Te zien zijn 33 kunstwerken van `oude' lidstaten van de Europese Unie en tien van de `nieuwe'.

Den Haag Sculptuur, Lange Voorhout, Den Haag. 4 juni t/m 12 sept. Inl. www.denhaagsculptuur.nl