Nijntje leuker dan Hermans

De twee eerste deeltjes van de Nijntje-reeks van Dick Bruna zijn gisteravond voor vijftigduizend euro gekocht door een particulier uit Haarlem. De oerversie van Hermans Donkere kamer bleef steken op de bodemprijs.

,,Nijntje is, op Johan Cruijff na, jullie belangrijkste exportproduct'', stelde een Engelse handelaar na afloop van de Nijntje-veiling, gisteravond in veilinghuis Bubb Kuyper. De handelaar was speciaal naar Haarlem gekomen voor de openbare verkoop van de eerste twee deeltjes van de `international bunny sensation'. Maar de buit ging aan zijn neus voorbij. ,,Ik zag de vrouw die het uiteindelijk kocht bij 25.000 euro even aarzelen. Had ze maar iets langer getwijfeld, dan had ik ze nu gehad.''

De teleurgestelde Londense handelaar, die zelf ophield met bieden bij 27.000 euro, schat de waarde op de internationale markt nog veel hoger in. ,,De twee deeltjes samen zijn zeker 175.000 euro waard. Het is volstrekt uniek materiaal, dus de koper heeft geen penny teveel betaald.''

In zijn catalogus hield veilingmeester Bubb Kuyper rekening met een opbrengst van maximaal 4000 euro voor de twee boekjes samen, maar hij is toch niet verbaasd dat er uiteindelijk ruim tien keer zoveel werd geboden. ,,Als het op tienduizend euro was blijven steken, dan had ik ze zelf gekocht.''

Toen lotnummer 875, de oer-Nijntje, gisteravond aan bod kwam, bleek tienduizend euro lang niet genoeg. Een Engelssprekende vrouw met oosters uiterlijk – Nijntje is heel populair in Japan – bood enthousiast mee, maar bij 18.000 euro viel haar mond open en ging haar arm omlaag. Vijf mensen boden door tot boven de twintigduizend euro.

De vrouw die het eerste deel kreeg, hield haar hand meteen weer omhoog toen lotnummer 876, Nijntje in de dierentuin, onder de hamer kwam. De concurrentie gaf het nu sneller op. Inclusief de veilingkosten moet de koopster ruim zestigduizend euro betalen voor twee mapjes met plakkaatverftekeningen en wat getypte tekst. ,,Ik ben een grote fan van Dick Bruna,'' lichtte ze haar aanschaf na afloop toe. Ze voelde zich niet schuldig tegenover de tekenaar, die het materiaal graag zelf weer in handen zou krijgen. Of ze de intentie heeft om de werkjes bij Dick Bruna terug te bezorgen, wilde ze niet zeggen.

Ook Mercis, het bedrijf dat Bruna's rechten wereldwijd beheert, wilde vanmorgen niet reageren op de verkoop. ,,Wij hebben met Dick Bruna afgesproken dat we niks meer over deze affaire zeggen'', aldus een woordvoerster.

Zoveel kopers er waren voor Nijntje, zo weinig interesse was er voor de oerversie van De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans. Het manuscript van Een overgevoelige natuur, dat Hermans in een dummy van Multatuli's Woutertje Pieterse opschreef, bracht 20.000 euro op, de bodemgrens van de particuliere verkoper. Het Letterkundig Museum, dat jaarlijks maar 40.000 euro voor aankopen beschikbaar heeft, heeft het bedrag met hulp van het Hermans-instituut bij elkaar gesprokkeld. Sjoerd van Faassen van het Letterkundig Museum is wel heel blij met de aanschaf. ,,Het is prachtig dat dit manuscript gebruikt kan worden voor het verzameld werk van Hermans, waaraan momenteel wordt gewerkt.''

    • Ward Wijndelts