Nederlanders Irak beschoten

Het kantoor van de Autoriteit in de `Nederlandse' provincie Al-Muthanna in Zuid-Irak is vannacht beschoten met mortiergranaten. Daarbij raakte één Irakees in de omgeving van het gebouw gewond.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat er ten minste twee mortiergranaten zijn neergekomen in de buurt van het zwaarbeveiligde gebouw van de coalitie in het centrum van de stad As-Samawah, waar ook tientallen Nederlandse militairen gelegerd zijn.

De granaten werden afgevuurd van buiten de bebouwde kom, ten westen van de stad. Met de zogeheten `mortieropsporingsradar' op het Nederlandse kamp `Smitty' kon de plek waar vandaan werd geschoten worden vastgesteld. Een Nederlandse patrouille die poolshoogte kwam nemen trof niemand meer aan, aldus Defensie.

De laatste weken zijn de ongeveer 1.250 Nederlandse militairen vaker het doelwit geweest van beschietingen. Zo werden er mortiergranaten afgevuurd op Nederlandse bases in As-Samawah en Ar-Rumaytha en werden patrouilles beschoten. Drie weken geleden kwam de 36-jarige sergeant Dave Steensma bij een aanslag met een handgranaat in As-Samawah om het leven.

In verband met de toenemende dreiging heeft minister van Defensie Kamp besloten zes Apache-gevechtshelikopters naar Irak te sturen. De eerste drie toestellen komen daar morgen aan.