Meer dan alleen BritArt verbrand

Bij de brand in de opslagruimte voor kunst in Londen zijn meer dan honderd werken verloren gegaan. Naar nu blijkt was er niet alleen werk van verzamelaar Charles Saatchi in het gebouw, maar ook van andere particulieren en instellingen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Volgens de brandweer is er een kleine kans dat vallend puin enkele kunstwerken beschermd heeft.

Vooral het werk van de in 1999 overleden Britse abstracte schilder Patrick Heron blijkt zwaar getroffen te zijn. Van hem zouden vijftig belangrijke werken zijn vernietigd uit de verzameling van zijn dochter Katherine Heron. Tegen het dagblad The Guardian zei deze dat het na de dood van haar vader voelde als opnieuw een zware klap. ,,Dit waren werken van groot internationaal belang. Deze brand is een nationale ramp, een gigantisch cultureel verlies.'' Veel van het verbrande werk was in 1998 te zien op een overzichtstentoonstelling in de Tate Gallery.

De schilder Damien Hirst heeft 16 werken verloren, waaronder verscheidene schilderijen die hij maakte met vlindervleugels. Hij had ook werk van collega BritArt-kunstenaars bij Momart opgeslagen. Ook het beeld van een meisjespop Charity is verbrand.

Van Emin blijkt niet alleen de tent Everybody I Have Ever Slept With 1963-95 te zijn verbrand, maar ook de strandhut The last Thing I Said To You Was Don't Leave Me Here. Emin zei dat het afschuwelijk was, maar dat er ergere dingen gebeuren, zoals het beschieten van een bruiloft door de Amerikanen in Irak. Ook Chapman-broer Dinos, van wie het werk Hell verbrandde, reageerde relativerend. ,,Het is maar kunst, er gebeuren wel ergere dingen in de wereld.''