Marion Jones wil zich Spelen niet laten afnemen

Het Amerikaanse anti-dopinginstituut USADA poogt sporters die met doping in verband worden gebracht van de Olympische Spelen in Athene te weren. Maar atlete Marion Jones verzet zich met hand en tand.

Is de Amerikaanse sprintster Marion Jones ook buiten de atletiekbaan sterk genoeg om deelname aan de Olympische Spelen veilig te stellen? De drievoudig olympisch kampioene van vier jaar geleden is in gevecht gewikkeld met het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA, dat haar verdenkt van dopinggebruik en over bewijzen zou beschikken op grond waarvan Jones tot een bekentenis kan worden gedwongen.

De documenten waarop USADA zich baseert zijn afkomstig van het laboratorium Balco, het bedrijf dat in opspraak is gekomen door de verstrekking van het designdrug tetrahydrogestrinone (THG). Jones behoorde tot de sporters van wie de naam op de klantenlijst voorkwam. De sprintster werd afgelopen maandag in Colorado Springs door USADA geconfronteerd met de gewraakte documenten, maar de atlete zag daarin geen aanleiding dopinggebruik te erkennen, zoals recentelijk wel is gedaan door haar landgenote Kelli White, die als gevolg daarvan voor twee jaar is geschorst.

Met de ontkenning van Jones is de dreiging van absentie bij de Spelen niet weggenomen, ook al is ze bij een dopingcontrole nooit positief bevonden. Als USADA het bewijs sterk genoeg vindt, denkt het op grond van wat de Amerikanen the beyond-a-reasonable-doubt standard (het ontbreken van gegronde twijfel) noemen tot bestraffing te kunnen overgaan. Een juridische mogelijkheid die door Jones' advocaat Joseph Burton op voorhand als ridicuul wordt afgedaan. Tegenover de Amerikaanse krant The New York Times zei hij: ,,Het is als iemand proberen zijn rijbewijs af te nemen wegens het rijden onder invloed zonder daarvoor een valide testmethode te hebben gebruikt, maar in plaats daarvan een registratie te overleggen van een barkeeper met achter de naam de vermelding van de hoeveelheid alcohol die is verstrekt.''

Burton heeft The New York Times kopieën van de documenten laten zien, waarvan hij beweert dat USADA die maandag aan Jones heeft uitgereikt. Daarin stonden volgens de krant onder andere negatieve uitkomsten van urinetesten, een cheque uitgeschreven aan Balco's eigenaar Victor Conte alsook een kalender met vermelding van de initialen M.J. en letters die als codes voor verboden middelen zouden dienen.

De kalender is opmerkelijk omdat het een programma weergeeft van maart tot augustus in 2001, precies de maanden van het buitenseizoen voorafgaande aan de WK atletiek in Edmonton. De initialen M.J. komen voor op de kalender, waarop bovendien bij 55 data de letter C, E, G of I staat vermeld. De `C' zou dan staan voor `the clear', waarmee bij Balco THG werd aangeduid, of `the cream', een ander anabole steroïd. `E' zou kunnen verwijzen naar het markeringsmiddel epitestosteron. `G' zou gerelateerd zijn aan groeihormonen, terwijl `I' te maken zou hebben met een insuline-achtige groeifactor.

Op de kalender staat bijvoorbeeld: 23 maart `begin with E'. Op 29 maart heeft iemand geschreven `start clear'. En op 8 april `some G before from C.J.' en `Pack to Trevor'. Bij 9 april staat in kleine letters vermeld: `Victor Direct' en de letters C. E en G, waarbij de laatste letter is omcirkeld met daarnaast geschreven `start'. Met de initialen C.J. zou de oud-kogelsoter C.J. Hunter, Jones' voormalige echtgenoot, bedoeld kunnen worden. Trevor zou staan voor Trevor Graham, de oud-trainer van de atlete. En met Victor zou Balco-eigenaar Conte worden bedoeld. De initialen M.J. op de kalender ziet advocaat Burton allerminst als een bewijs dat het om Marion Jones gaat. Burton: ,,Die letters bewijzen niets over doping en kunnen even goed de initialen zijn van Michael Jordan of Michael Jackson.''

Een ander bewijs dat de kalender niet aan Jones toebehoort is volgens haar advocaat de vermelding van de 100-metertijden 9,84, 9,86 en 9,97 seconden, die onmogelijk aan vrouwen kunnen worden toegeschreven. Dat zijn mannentijden. Het persoonlijk record van Jones is 10,65 seconden.

Burton komt tot de vaststelling dat de overlegde documenten dermate veel fouten bevatten, dat het onmogelijk als bewijs voor Jones' dopinggebruik kan dienen. ,,Bijna elk document bevat een of meerder elementen die niet kloppen. Elke advocaat zou grinneken over zo veel ongeloofwaardigheid'', verklaarde Burton.

    • Henk Stouwdam