Koolhaas: bouw Peking gaat wel door

Het enorme gebouw dat de Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft ontworpen voor de Chinese staatstelevisie CCTV in Peking wordt niet gebouwd. Dat stellen althans medewerkers van het tv-bedrijf tegenover de Britse krant The Times.

Koolhaas noemt het bericht in The Times van gisteren tegenover deze krant echter ,,onzinnig en onjuist.'' Volgens ook andere bronnen binnen CCTV, zo schrijft The Times, zou de premier van China Wen Jiabao het besluit om het project te schrappen persoonlijk hebben genomen. Er gingen al lange tijd geruchten dat de Chinese overheid de nieuwbouw van het tv-gebouw niet zou uitvoeren. Wen Jiabao, die nu ruim een jaar premier van China is, zou niets moeten hebben van de prestigieuze bouwprojecten die opgezet zijn door zijn voorgangers. Al eerder werd bekend dat ook de plannen voor een kostbare magneettrein onder druk staan. Dergelijke uitgaven zouden volgens de premier niet passen in een tijd waarin oververhitting van China's economie dreigt.

Met de bouw van het zeker voor China zeer onconventionele gebouw is nog niet begonnen. Volgens geruchten zouden niet alleen de kosten een probleem vormen, maar zou ook het uiterlijk van het `vreemde' gebouw op bezwaren stuiten. Bovendien moet het komen te staan op een plaats waar het voor grote problemen in de verkeerscirculatie van Peking zou zorgen.

Volgens Koolhaas is het bericht in The Times echter niets meer dan een herhaling van geruchten die al ruim een jaar in Peking de ronde doen. ,,Het bericht meldt niets dat ik niet al veel eerder heb horen fluisteren'', aldus Koolhaas. ,,Het terrein is gewoon voor ons vrijgemaakt, en we hebben onlangs de kantoren gezien van waaruit wij in juli de bouw gaan leiden. We hebben geen enkele aanwijzing dat het niet door zou gaan. Ook een Chinese krant meldde gisteren nog dat er over een maand met de bouw wordt begonnen.''

De president van China, Hu Jintao, heeft volgens Koolhaas tijdens een werkbezoek dat de Nederlandse premier Balkenende begin april aan China bracht nog gezegd dat Nederland een grote bijdrage levert aan de architectuur in China, en hij noemde het CCTV-gebouw van Koolhaas daarbij als voorbeeld. Ook CCTV heeft vandaag tegen Koolhaas bevestigd dat het plan gewoon doorgaat. ,,De bouw is niet stilgelegd, want die was nog niet begonnen. De reden daarvan is dat er een ad-hoc commissie van de twintig beste constructeurs van China moest komen om het plan te constructietechnisch te kunnen beoordelen. Dat was een hinderpaal, maar begin dit jaar was de officiële goedkeuring binnen. Eergisteren is de opdracht gegeven om de constructietekeningen verder uit te werken'', aldus Koolhaas. Tegenover deze krant heeft een pr-functionaris van CCTV bevestigd dat er geen sprake is van het torpederen van het bouwplan.

    • Garrie van Pinxteren