Israël pakt Britse journalist op

De Israëlische veiligheidsdienst Shin-Beth heeft gisteren in Tel Aviv de Britse journalist Peter Hounam (60) aangehouden.

Hounam onthulde in in 1986 in The Sunday Times op basis van gesprekken met atoomtechnicus Mordechai Vanunu het bestaan van Israëlische kernwapens.

De reden van de aanhouding van Hounam is niet bekend gemaakt. Een rechter in Jeruzalem heeft alle overheidsfunctionarissen een zwijgplicht opgelegd. De Israëlische advocaat Avigdor Feldman is de toegang tot zijn cliënt geweigerd. Hounam kan vier dagen afgesloten van de buitenwereld worden vastgehouden

De Britse ambassadeur in Israël heeft vanochtend bij de Israëlische regering zijn verontrusting over de aanhouding kenbaar gemaakt. Hounam werkte in Israël aan een nieuwe BBC-documentaire over Vanunu. De BBC is ,,zeer verontrust''.

Hounam was in Israël sinds de vrijlating van Vanunu op 21 april na het uitzitten van een 18 jaar durende gevangenisstraf wegens hoogverraad. Vanunu werd vrijgelaten op voorwaarde dat hij geen contact heeft met buitenlanders en journalisten en zich niet in de buurt begeeft van ambassades, grenzen en (lucht)havens.

Als Hounam is gearresteerd in verband met een eventuele schending van deze voorwaarden dan is het volgens Israëlische media een kwestie van tijd dat Vanunu wordt aangehouden en opnieuw berecht. Volgens advocaat Feldman zijn de Israëlische geheime diensten nog steeds ,,geobsedeerd door Vanunu''. Zij wilden hem niet vrijlaten en verdenken Vanunu ervan nog altijd over nucleaire geheimen te beschikken.

De Shin-Beth arresteerde de journalist toen hij op weg was van zijn hotel in Oost-Jeruzalem, waar hij al zes weken logeerde, naar een etentje in Tel Aviv met een Israëlische antiatoomactivist. Veiligheidsagenten doorzochten ook zijn hotelkamer en namen zijn bagage, draagbare computer en archief in beslag.

Hounam was in het bezit van een officiële Israëlische perskaart. Zijn aanhouding heeft grote commotie veroorzaakt onder de buitenlandse journalisten in Israël.