Hogere winst en omzet Euronext

Euronext, de fusiebeurs van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van de toegenomen handel in aandelen en derivaten. De beurs zag de winst en omzet stijgen en besloot eigen aandelen te gaan inkopen.

De winst van het beursbedrijf steeg met 26 procent tot 42,2 miljoen euro vergeleken met het eerste kwartaal van 2003. De omzet steeg 10 procent naar 236,7 miljoen. De cijfers van 2003 zijn gecorrigeerd voor het feit dat Euronext eind vorig jaar Clearnet afstootte, de divisie die de administratieve afhandeling van beursorders verzorgt. De winststijging dankte Euronext vooral aan het herstel van de effecten- en optiehandel, meldde het bedrijf vandaag.

De handel in aandelen groeide met 15 procent. De winst hieruit daalde omdat de opbrengst per transactie lager was. In 2003 verlaagde Euronext de tarieven om concurrerender te zijn. Vorige maand verlaagde de beurs de tarieven weer om te kunnen concurreren met de Londense beurs LSE. Die begon maandag met het verhandelen van Nederlandse aandelen. De nieuwe tarieven blijven tot eind dit jaar van kracht, of de tarieven daarna even laag zullen blijven, is niet zeker. ,,Maar we blijven concurrerend'', zegt een woordvoerder. De volumes in de effectenhandel zijn sinds het begin van het tweede kwartaal afgezwakt.

De handel in derivaten (afgeleide producten zoals opties) nam met 30 procent toe. Dit leverde een winststijging op omdat tegelijk de kosten met 10 procent werden teruggebracht. In 2002 nam Euronext de Britse derivatenbeurs Liffe over, en het schaalvoordeel betaalt zich nu uit. Ook in het tweede kwartaal is er opnieuw veel handel in derivaten.

Euronext handhaaft zijn verwachting voor 2004 van een omzet van 880 miljoen euro. Een van de projecten die het gaat uitvoeren is het verhandelen van Britse aandelen. Verder verwacht Euronext veel van de handel in de Eurodollar, een contract waarmee schommelingen in de valutakoersen kunnen worden afgedekt. Euronext heeft sinds het is begonnen met deze handel op 18 maart, een half miljoen contracten verhandeld.

De fusiebeurs koopt de komende tijd 10 procent van de eigen aandelen terug. Het bedrijf heeft geld over na de verkoop van Clearnet. Euronext heeft geen plannen om op korte termijn andere beurzen over te nemen.