Helikopterbedrijf in Italiaanse handen

De Italiaanse producent van militaire elektronica Finmeccanica heeft gisteren bekendgemaakt de Brits-Italiaanse helikopterproducent AgustaWestland volledig te zullen overnemen. Finmeccanica had al een belang van 50 procent in AgustaWestland en betaalt 1 miljard pond (1,5 miljard euro) in cash aan zijn Britse partner GKN voor de resterende 50 procent. De overname moet eind dit jaar rond zijn.

Voor de financiering van de overname zal Finmeccanica een deel van zijn belang van 17 procent in de Frans-Italiaanse producent van halfgeleiders, STMicro-electronics, van de hand doen.

Finmeccanica gaat er bij de aankoop van AgustaWestland van uit dat het Britse leger dit jaar over zal gaan tot de aanschaf van een nieuwe generatie Lynx-helikopters. Er wordt wel een voorbehoud gemaakt voor het geval de Britten kiezen voor toestellen van een concurrent; in dat geval betaalt Finmeccanica 53 miljoen euro minder voor AgustaWestland.

Finmeccanica, waarin de Italiaanse overheid een minderheidsbelang van rond de 30 procent heeft, kocht vorig jaar FiatAvio, een fabriek van vliegtuigmotoren, van het Fiat-conglomeraat.

AgustaWestland heeft 9.000 werknemers en behaalde in 2003 een operationele winst van 275 miljoen euro over een omzet van 2,6 miljard euro. AgustaWestland is na Eurocopter (een dochterbedrijf van EADS) en Bell de derde producent van helikopters ter wereld, naar volume, met een marktaandeel van 11 procent. Naar omzet gerekend zijn ook de Amerikaanse bedrijven Boeing en Sikorsky, die beide militaire – duurdere – helikopters maken, groter dan AugustaWestland. Boeing produceert onder meer de Apache en Chinook helikopters, Sikorsky de Black Hawk en de Sea Hawk.