`Geen bewijs dat Duitsers martelden'

Er zijn geen aanwijzingen dat Duitse soldaten in Kosovo, waar ze deel uitmaken van de vredesmacht KFOR, gevangenen hebben gemarteld. Tot die conclusie is het Duitse ministerie van Defensie gekomen na een onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd nadat Duitslands grootste krant, de Bild Zeitung, had gemeld dat onder KFOR-soldaten foto's de ronde doen van mishandelingen van gevangenen in Kosovo door Duitse militairen. De krant meldde de foto's niet zelf te hebben gezien. Een woordvoerder van het Duitse contingent in Kosovo – 3900 man sterk, op een totaal van 17.500 militairen – sprak onmiddellijk tegen dat Duitse militairen zich aan mishandeling van gedetineerden schuldig maken. Ook de inspecteur van de Duitse landstrijdkrachten deed dat – het ging volgens hem om ,,leugens''.

Niettemin gaf minister van Defensie Peter Struck opdracht tot het onderzoek omdat het ministerie ,,deze monsterlijke verdenking zeer serieus opvat'', zoals woordvoerder Nornert Bicher het uitdrukte. ,,We proberen met alle middelen deze zogenaamde foto's in handen te krijgen.''

Het onderzoek leverde echter niets op. Woordvoerder Bicher zei dat de informant van de Bild Zeitung zelf contact had opgenomen met het ministerie; hij zou de foto's hebben gezien. Later echter, tijdens het onderzoek, aldus Bicher, veranderde de man zijn verhaal: hij had de foto's zelf niet gezien, maar had van een kennis gehoord dat ze bestaan. Vervolgens liep het spoor dood. Bild Zeitung meldde dat zij slechts had geschreven dat het ministerie geruchten onderzoekt, niet dat er daadwerkelijk foto's van mishandelingen circuleren.

Bicher erkende dat het onderzoek was uitgevoerd wegens de extreme gevoeligheid van het thema martelen na de onthullingen over Amerikaans wangedrag in Irak.