FRANKRIJK

Hedendaagse kunst Het wordt spoorzoeken in de buurt van Saint-Germain-des prés waar 40 jonge kunstenaars hun scheppingen in de etalages van boetieks, in cafés en in openbare gelegenheden installeren. Place Saint-Germain des prés, waar zich het informatiecentrum voor het publiek bevindt, geeft de toon aan: Rebecca Bournicault transformeert een auto in een projectieruimte. Enkele passen daarvandaan, in het café de Flore, roepen de foto's van Erwin Wurm enkele stamgasten als Frédéric Beigbeder en Vincent Perez voor de geest. Alain Séchas verlicht de vitrines van de boetiek Vuitton, terwijl de foto's en de mannequins van Valérie Belin de boetiek van Céline bezetten. 's Nachts kan men de vreemde lichtkransen van Laurent Grasso boven het stadhuis van het 6e arrondissement bewonderen.

Parcours Saint-Germain, 6e arrondissement, Parijs, 27 mei t/m 15 juni.

Muziekfestival In Auvers-sur-Oise, het mooie dorp 31 km ten noord-westen van Parijs, waar Van Gogh begraven ligt en waar Corot, Daubigny, Daumier, Pissarro en Cézanne regelmatig verbleven, is t/m 2 juli een gevarieerd internationaal muziekfestival. Enkele hoogtepunten: Les Visions de l'Amen van Olivier Messiaen op 28 mei; het trio Wanderer op 12 juni; de gitarist Emmanuel Rossfelder op 24 juni; de pianiste Brigitte Engerer op 25 juni; Patricia Petibon zingt Mozart op 2 juli. In het kader van het `Année de la Chine' nemen ook een groot aantal Chinese musici en beeldende kunstenaars aan het festival deel.

Festival Auvers-sur-Oise, t/m 2 juli op verschillende plaatsen in en om Auvers-sur-Oise, 0033-130367777 en www.festival-auvers.com

En verder Alcina, opera van Händel t/m 3 juni in Opéra Garnier, Parijs, 0033-892899090; vast reserveren voor Nefés, een dansspektakel van Pina Bausch van 4 t/m 22 juni in Théâtre de la Ville, Parijs, 0033-142742277; Miró en Giuseppe Penone t/m resp 28 juni en 28 aug in Centre Pompidou, Parijs, 0033-144781233.