Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

FIOD beboet uitzendbedrijven

De belastingdienst heeft bij een onderzoek naar fraude met identiteitsbewijzen 117 miljoen euro aan naheffingen gevorderd. Er werden 378 bedrijven in de uitzendbranche en de seizoensarbeid onderzocht en meer dan de helft daarvan voldeed niet aan de regels. De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft naar vijftien bedrijven een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

In januari werd, halverwege het onderzoek, al een bedrag van 70 miljoen euro genoemd. Uiteindelijk leverde het onderzoek 47 miljoen euro meer aan naheffingen op. Staatssecretaris Wijn van Financiën noemde gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer de resultaten ,,schokkend''. ,,Zeker gezien het feit dat het hier om reguliere bedrijven gaat. Ook de uitzendbureaus uit het onderzoek zijn bonafide. Toch hadden de meeste bedrijven de administratie niet op orde'', aldus Wijn.

Bij de vijftien bedrijven die strafrechtelijk vervolgd worden, ontdekte de belastingdienst fraude. Hier werd bijvoorbeeld moedwillig te weinig belasting betaald. Bij de andere bedrijven vond de belastingdienst valse en ongeldige identiteitsbewijzen. Bij andere gevallen ontbraken soms kopieën van paspoorten, was de achterkant van het identiteitsbewijs niet gekopieerd of was er geen loonbelastingsverklaring.

,,Dit lijken onbelangrijke zaken'', zegt onderzoeker A. de Graaf van de belastingdienst. ,,Maar de bedrijven zijn wel verplicht hieraan te voldoen.'' De belastingdienst voert inmiddels gesprekken met de brancheorganisatie van de uitzendbureaus om de situatie te verbeteren. Het beleid wordt verder niet aangepast. ,,Het gaat ons er niet om zoveel mogelijk aanslagen de deur uit te doen'', aldus De Graaf.