EK: Van Bommel onzeker

Het is nog onzeker of Mark van Bommel meekan naar het Europees kampioenschap voetbal in Portugal, dat zaterdag 12 juni begint. De middenvelder van PSV heeft een achillespeesblessure en is gisteren onderzocht in een ziekenhuis in Amsterdam, waar een MRI-scan is gemaakt van de kwetsuur. Van Bommel heeft sinds het voorlaatste competitieduel van PSV tegen ADO last van de achillespees.

Linksbuiten Arjen Robben lijkt op tijd hersteld van zijn hamstringblessure. Volgens bondscoach Dick Advocaat kan hij vanaf volgende woensdag volledig meetrainen met de selectie. ,,Hij zal extra trainingen afwerken om zijn been sterker te maken'', zei Advocaat gisteren op een persconferentie in Noordwijk. De bondscoach mag nog zes dagen veranderingen doorvoeren in zijn EK-selectie.

Jaap Stam zet na het EK een punt achter zijn interlandcarrière. De 31-jarige verdediger wil zich op zijn nieuwe club AC Milan concentreren. Stam debuteerde in 1996 in Oranje. Hij speelde tot dusverre 59 interlands.

Advocaat toonde zich verbaasd over de handelwijze van Barcelona, dat vier spelers van Oranje op de transferlijst heeft geplaatst. De club heeft voor Phillip Cocu, Patrick Kluivert, Michael Reiziger en Marc Overmars volgend seizoen geen plaats in de selectie. ,,Wat ik niet begrijp'', zei Advocaat, ,,is dat de spelers dit pas afgelopen maandag hebben gehoord.'' Hij hoopt dat de ontwikkelingen bij Barcelona een positieve invloed hebben op Oranje. ,,Ze kunnen nu op het EK aantonen dat ze goed genoeg zijn voor een topclub.''

De spelers reageerden tegenover persbureau ANP verdeeld over hun vertrek bij Barcelona. Overmars: ,,Ik ben geen basisspeler meer en ben gekomen in de goede tijd. Ik ben dus een dure speler voor Barcelona. Ik heb hier in totaal vier jaar gespeeld en dan komt er een tijd dat het beter is om te gaan.''

Cocu, die mocht blijven maar het niet eens kon worden over een nieuw contract, heeft nog geen beslissing genomen over volgend seizoen. ,,Als ik besluit terug te keren naar Nederland, staat PSV bovenaan mijn lijstje, maar definitief is dat nog niet. Ik wil alles op een rijtje zetten, voordat ik mijn keuze bekendmaak.''

Cocu, de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal, vindt het jammer dat hij het niet eens kon worden met Barcelona. ,,Ik heb vorig seizoen een enorme financiële stap terug gedaan. Ik heb een goed seizoen gedraaid en had iets terug verwacht. Dat wilden ze niet en toen was het voor mij een principekwestie.''

Kluivert zei gisteren nog geen beslissing te hebben genomen over zijn toekomst. Ook de toekomst van verdediger Reiziger is nog ongewis. Giovanni van Bronckhorst tekende een nieuw driejarig contract. Hij wordt door Barcelona overgenomen van Arsenal. Middenvelder Edgar Davids, die dit seizoen op huurbasis speelde, schermt met andere aanbiedingen dan die van Barcelona.