DUITSLAND

Rococo in een waterkasteel

Schrijver Theodor Fontane dweepte eens over Schloss Köpenick in het zuidoosten van Berlijn: ,,Nergens heeft men hier zuinig aan gedaan met wat het gemoed siert en opklaart.'' Voor het barokke gebouw met zijn weelderig gestucte zalen gaat dat ook nu weer op. Na de bijna tien jaar durende restauratie opent het waterkasteel vanaf vandaag weer zijn poorten. En wel als dependance van het Berlijnse Kunstgewerbemuseum. Vijfenvijftig miljoen euro kostte het adequate decor voor de kostbare verzameling toegepaste kunst uit renaissance, barok en rococo.

Dag beh ma 10-18u, za en zo 11-18u. Inl: 0049-302662902 of www.smb.spk-berlin.de.

IJslandse zonnestelsels

In het Londense museum Tate Modern verbaasde een massaal publiek zich onlangs over een natuurverschijnsel: de kunstenaar Olafur Eliasson had er een monumentale, ofschoon gehalveerde zon geïnstalleerd. Het halfrond, dat zich in een spiegelend plafond leek te completeren en dat als geheel honinggeel straalde, absorbeerde alle andere kleuren. Een schemerig grijs vulde de rest van de zaal. De bezoekers konden de surrealistische sfeer wel waarderen. Twee komma twee miljoen mensen kwamen naar het zonnestelstel kijken. Nu is Wolfsburg aan de beurt om verlicht te worden. Eliasson, een IJslander die al een tijdje in Berlijn woont en tot de bekendste kunstenaars van zijn generatie behoort, doet in het Kunstmuseum Wolfsburg meteen een hele reeks lichtinstallaties aan. Zijn tentoonstelling Your Lighthouse zet het museum ter ere van z'n tienjarige bestaan in het zonnetje.

Van 29 mei t/m 5 sept, Porschestr. 53. Di 11-20u, wo-zo 11-18u. Inl. 0049-536126690 of www.kunstmuseum-wolfsburg.de

En verder

Karnaval der Kulturen, straatfeest met 70 praalwagens, 28 t/m 31 mei vanaf de Blücherplatz in Berlijn-Kreuzberg: www.karneval-berlin.de; Africa Festival, basar, films, concerten 28 t/m 31 mei op de Mainwiezsen in Würzburg.