Duitse justitie: Nederland hield informatie achter

De Nederlandse politie heeft de Duitse politie tijdens de zoektocht naar de ontvoerder van het meisje Wei Wei Hu bewust belangrijke informatie onthouden. Dit zegt hoofdofficier van justitie W. Schweer uit Münster. De Nederlandse politie wist maandag, een dag na de ontvoering, al de vermoedelijke identiteit van de ontvoerder en het kenteken van zijn auto. Tot grote ergernis van Schweer is deze informatie niet met de Duitse collega's gedeeld. Als dat wel was gebeurd, was de ontvoering mogelijk eerder beëindigd, aldus Schweer.

De Nederlandse justitie wilde vanmorgen nog niet ingaan op de kritiek van de Duitsers omdat later vandaag een gesprek zou plaatshebben.

De 13-jarige Wei Wei Hu uit Eibergen werd zondagmiddag in Rekken ontvoerd. De dader, een 37-jarige Nederlandse tbs'er die niet was teruggekeerd van proefverlof, had even eerder in Ahaus geprobeerd een Duits meisje te ontvoeren. Bij het uitwisselen van informatie, maandagmorgen in Eibergen, is volgens Schweer niets gezegd over de identiteit en de achtergrond van de vermoedelijke dader en de auto waarin hij reed. Door tips en de verklaring van een garagehouder waar de gijzelnemer een auto had gestolen, had de Nederlandse politie de 37-jarige ontvoerder al op het oog. De auto was aan de Duitse autoriteiten als `gestolen' opgegeven, zonder de toevoeging dat er een gewapende gijzelnemer en een ontvoerd meisje in rondreden. ,,Een politieagent die de auto had willen aanhouden had in een gevaarlijke situatie kunnen komen'', aldus Schweer. Hij noemt het ,,onzinnig'' dat de Duitse politie gewerkt heeft met een compositietekening van de ontvoerder, terwijl de Nederlandse politie een pasfoto had. De ontvoerder en Wei Wei Hu hebben, tot het moment dat de politie ze maandagavond in de omgeving van Münster op het spoor kwam, continu rondgereden in het Duitse grensgebied. De man heeft enkele malen contact gehad met Duitse burgers. Een boer die hem had geholpen toen zijn auto vast kwam te zitten heeft hij in plaats van geld een kopie van zijn identiteitsbewijs gegeven. De gijzelnemer gaf dinsdag zijn actie op, nadat hij in Münster was klemgereden.

De man heeft een volledige bekentenis afgelegd en ingestemd met een eventuele uitlevering aan Nederland. Hij heeft verklaard zich eenzaam te hebben gevoeld en daarom het meisje te hebben meegenomen. Pas tijdens de ontvoering zegt hij op het idee te zijn gekomen seks met haar te hebben. Over de aard van het misbruik lopen de verklaringen van het het meisje en de man uiteen.

De man is eerder niet op tijd teruggekeerd van onbegeleid verlof. De eerste keer heeft hij zich op advies van zijn familie weer gemeld in de Flevo Future-kliniek in Utrecht. Op 11 mei keerde hij wederom niet terug. Na het bekend worden van de ontvoering is een zus van de man maandag met een foto van haar broer naar de politie gegaan, omdat ze vermoedde dat hij er achter zat. De politie toonde zich volgens haar verbaasd. De zus verwijt de instanties waarschuwingen van de familie te hebben genegeerd dat de man niet toe was aan onbegeleid verlof. Hij is in 1995 wegens onder meer een verkrachting veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. In 1990 heeft hij zich ook al schuldig gemaakt aan ontvoering en verkrachting. Hiervoor kreeg hij 3,5 jaar cel.