Cartoon Lubbers

De opiniepagina van NRC Handelsblad van 21 mei liet een tekening van de heer Lubbers zien door Frits Müller.

Ik lees de krant nu zo'n veertig jaar en ben er zeer aan gehecht om velerlei redenen. Bij het zien en overdenken van deze tekening bekroop me een naar gevoel. Waarom?

De Opiniepagina is voor mij een van de meest boeiende van de krant. Regelmatig worden daar dwaasheid, domheid, eenzijdigheid, hoogmoed, waandenken, hypocrisie enz. in woord en beeld aan de orde gesteld. Soms zelfs schokkend. En dat lijkt me uitstekend. En er moet ook gelachen kunnen worden over al deze kanten van ons menszijn.

Nu beeldt Müller de heer Lubbers af als sater, naar van Dale, ,,geil en twistziek van aard'' en qua uiterlijk geheel in de traditie van de mythen.

Ook ik heb gelezen dat de heer Lubbers is aangeklaagd wegens seksuele intimidatie. Het enige wat we nu echt weten, is dat deze man onschuldig is, totdat het tegendeel blijkt. En, ja, ook een Hoge Commissaris met een prachtige staat van dienst kan vallen. Maar dat is nog niet zo ver. Er wordt veel geklaagd en aangeklaagd. U laat een onschuldig iemand zo uitgebeeld zien in uw krant.

    • Pieter van der Ven