BELGIË

Transistories

Op de expositie Transistories, een radioverhaal wordt in het conservatorium van Kortrijk 77 jaar radiomaken in West-Vlaanderen in herinnering geroepen. In 1927 begonnen enkele enthousiastelingen met zondagse uitzendingen vanuit een privé-woonhuis. Na een lange `radio-oorlog' won pater Leopold Vandepitte de strijd. Zijn Westvlaamse Radio-Omroep werd in 1934 een feit binnen het toen net opgerichte Nationaal Instituut voor Radio-Omroep. De regionale zender is, tijdens `ontkoppelde zendtijden', nog steeds actief onder de paraplu van de VRT. De historische collectie van het omroepmuseum vormt een parcours dat de cultuur en de geschiedenis van de streek weer tot leven wil brengen.

Transistories, Conservatorium (voormalig omroepgebouw), Conservatoriumplein, Kortrijk, t/m 12 sept, di-zo 14-18u, za-zo ook 10-12u. Inl www.kortrijk.be/transistories

Unvarnished Carl De Keyzer is een van de weinige uitverkorenen in dienst van fotoagentschap Magnum. Unvarnished in het Provinciale Museum voor Moderne Kunst in Oostende is zijn jongste expositie. Voor de reportage verbleef De Keyzer enkele weken in een gesloten afdeling van een Vlaamse instelling voor bijzondere jeugdbijstand. Hij won het vertrouwen van de jeugddelinquenten en fotografeerde hen in hun dagelijkse omgeving. Door de koppeling van de foto's aan platoonse dialogen overstijgt de expositie een platte weergave.

Unvarnished, Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, Romestraat 11, Oostende, t/m 29 aug, di-zo 10-18u. Inl 0032 59508118 en www.pmmk.be

En verder De uitvinding van het landschap – Van Patinir tot Rubens 1520-1650, t/m 1 aug, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen, 0032 70233799; Sprekende beelden – fotografie en sculptuur van de Songye, t/m 4 sept, Afrikamuseum, Tervuren 0032 27695211; Paul Delvaux, Portretten en zelfportretten, t/m 6 juni, Paul Delvaux Museum, Sint Idesbald 0032 58521229