`Als het bedrijf failliet gaat, hang ik'

,,Wat goed is voor mijn werknemers, is ook goed voor mij'', zegt Koos Braam, de in opspraak geraakte directeur van vervoersbedrijf NoordNed. Hij probeert daarmee aan te geven dat hij juist wel belang hecht aan het welzijn van zijn 500 werknemers. Hij doet dat thuis in Groningen, op kousenvoeten en in bijzijn van echtgenote en een dochter. Braam: ,,Wat er nou echt aan de hand is? Het is niet in een paar woorden uit te leggen.''

Braam wil om ,,niet te polariseren'' niet ingaan op verwijten die hem worden gemaakt. Wel maakt hij een vergelijking tussen zijn manier van besturen en opvoeden. ,,Mijn vier dochters kan ik ook wel van alles toestaan. Vinden ze helemaal niet erg. Maar dan schuif ik het probleem alleen maar voor me uit.''

Werknemers moeten begrijpen dat ze onder een bestuurder vallen, benadrukt hij. ,,De directeur krijgt uiteindelijk de klappen. Als het bedrijf failliet gaat, hang ik. Ik ben eindverantwoordelijk.''

Dat een deel van het personeel zijn ontslag eist, is volgens Braam het gevolg van ,,onvoorspelbaar groepsgedrag. Het gaat dan alleen om emoties, niet om feitelijkheden.'' Daarom is volgens hem uitgesloten dat hij vertrekt. ,,Een deel van de mensen wil de baas weg. Dat kan toch niet? Aandeelhouders en commissarissen van een bedrijf bepalen wie directeur is, niet de werknemers. Wie het niet naar de zin heeft, hoeft niet te blijven. En als dat niet bevalt, zoeken ze maar een andere baan.''