Alarm in VS over terreur oogst kritiek

Amerikaanse Democraten, politie en brandweer hebben gisteren met ergernis gereageerd op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse regering voor mogelijke aanslagen op Amerikaans grondgebied.

De Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft deed dat gisteren zonder concrete uitspraken te doen over plaats en tijd. Ook werd de daartoe in het leven geroepen `status van alarm' niet verhoogd.

Volgens de Democratische presidentskandidaat John Kerry tracht de regering van president Bush met het inboezemen van angst politiek te bedrijven. ,,We hebben recht op een president [...] die van de binnenlandse veiligheid geen gelegenheid maakt tot het nemen van foto's en het verkondigen van campagneretoriek'', zei Kerry gisteren. ,,Waar we recht op hebben is een president die Amerika veiliger maakt.''

Ook brandweer en politie hadden kritiek op de timing en de inhoud van de waarschuwing. Zo noemde de Amerikaanse voorzitter van de International Association of Fire Fighters, Harold Schaitberger, de waarschuwing ,,verdacht''. De Amerikaanse regering zou al langer op de hoogte zijn geweest van de vermeende dreiging, maar er voor gekozen hebben daar nu pas mee in de openbaarheid te treden, aldus Schaitberger. David Holoway, voorzitter van het International Brotherhood of Police Officers sloot zich aan bij die kritiek.

Volgens Ashcroft, die de waarschuwing samen met Robert Mueller, directeur van de federale inlichtingendienst FBI, presenteerde, beschikt de Amerikaanse regering over ,,betrouwbare inlichtingen'' afkomstig van een verscheidenheid van bronnen. Daaruit zou blijken dat de terreurbeweging Al-Qaeda ,,de komende maanden'' een aanval tracht uit te voeren die ,,de Verenigde Staten hard moet raken''. Ashcroft vroeg tevens om aanwijzingen over de activiteit en verblijfplaats van zeven met naam genoemde verdachten die ,,een concreet gevaar'' zouden vormen.

Enkele uren voor de presentatie van Ahscroft verscheen minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge op vijf Amerikaanse televisiezenders om er bij het Amerikaanse volk op aan te dringen vooral op vakantie te gaan en hun dagelijkse gang van zaken niet te onderbreken. Vooral die tegenstrijdige berichtgeving oogstte kritiek.

,,Ik beschik niet over enige specifieke informatie'', zei Charles Ramsey, politiechef van Washington DC, in de Amerikaanse krant The Washington Post. ,,Bovendien weten we al langer dat de stad een mikpunt is''.