50.000 euro voor eerste Nijntjes

De eerste twee delen van de beroemde Nijntje-reeks van Dick Bruna zijn gisteravond voor vijftigduizend euro geveild. Die opbrengst was ruim tien keer hoger dan veilinghuis Bubb Kuyper verwachtte. De deeltjes zijn in het bezit gekomen van een particulier uit Haarlem.

De originele typoscripten en gouaches van Nijntje (1955) en Nijntje in de dierentuin (1957) brachten respectievelijk 29 duizend en 21 duizend euro op. De verkoop kende geen precedent: Bruna heeft nooit origineel werk verkocht en wilde de veiling van de oer-Nijntjes koste wat kost voorkomen.

De twee boekjes verdwenen in de jaren vijftig uit Bruna's bezit en doken weer op in het archief van een failliete drukkerij in Deventer, die de originelen nooit aan Bruna retourneerde. Een poging van Bruna om het materiaal buiten de veiling om direct van de eigenaar te kopen mislukte.

De Nijntje-reeks is met ruim honderd miljoen verkochte exemplaren wereldwijd een groot succes. Op de verkoop waren verschillende buitenlandse handelaren afgekomen. De uiteindelijke koper van beide deeltjes, een Nederlandse vrouw, wilde na afloop van de veiling niet zeggen of ze wellicht in opdracht van Bruna handelde.

Gisteravond werd ook het onlangs ontdekte verhaal Een overgevoelige natuur van Willem Frederik Hermans geveild. Het manuscript, een oerversie van zijn beroemde roman De donkere kamer van Damokles, ging voor twintigduizend euro naar het Letterkundig Museum, de enige bieder.

VEILING: pagina 9