`Vlaggenschip' verder in de problemen

Alstom heeft vandaag opnieuw tegenvallende jaarcijfers bekendgemaakt. De cijfers komen een dag nadat Brussel en Parijs een akkoord sloten over een reddingsplan ter waarde van 3,2 miljard euro voor het Franse bedrijf.

De Franse transport- en energiegroep Alstom heeft over de periode april 2003 tot april 2004 een netto verlies van 1,836 miljard euro geleden, tegenover een netto verlies van 1,432 miljard euro over dezelfde periode het jaar daarvoor. De omzet is daarbij 22 procent gedaald tot 16,688 miljard euro.

In reactie het akkoord steeg het aandeel Alstom gisteren met 1,72 procent tot 1,18 euro in een markt die een half procent inleverde. Vanochtend, na de publicatie van de jaarcijfers, daalde het aandeel-Alstom met 5,93 procent tot 1,11 euro, terwijl de rest van de beurs het juist beter deed met een stijging van 1,5 procent.

Vandaag beginnen onderhandelingen met de banken in het kader van het nu door Brussel goedgekeurde reddingsplan. De Franse minister van Financiën, Nicolas Sarkozy, die zich intensief met de zaak heeft bemoeid en tot behoud van `een van de vlaggenschepen van de Franse industrie' drie keer naar Brussel is gereisd, verklaarde, op bezoek in Londen: ,,Nu hoef ik alleen nog overeenstemming te bereiken met de banken''.

Bekend is dat de Fransen tevreden zijn over de vier jaar die Brussel Alstom gunt om aan de gestelde voorwaarden te voldoen.

Deskundigen wijzen er echter op dat juist het voldoen aan de voorwaarden vrijwel zeker de door de Franse overheid zo gevreesde ontmanteling van Alstom inhoudt. Het bedrijf moet voor zijn cruciale onderdelen `partnerschappen' met derden aangaan.

Een voor de hand liggende partner van Alstom is het Duitse Siemens, dat graag wil. Maar president-directeur Patrick Kron van Alstom zei vanochtend een verbintenis met Siemens `niet in het belang van klanten en aandeelhouders' te achten. Eurocommissaris Monti reageerde vanmiddag dat hij een overeenkomst heeft met de Franse staat en niet met het management van Alstom. Volgens die overeenkomst betekent het partnerschap dat ,,het speelveld open is voor ieder die is geinteresseerd'', aldus Monti. Volgens hem heeft Sarkozy de afspraken schriftelijk bevestigd.

    • Pieter Kottman