Rechter spreekt snel over aandelenlease

De Amsterdamse rechtbank spreekt zich al over zes weken uit over de aandelenleaseaffaire. Dit werd gisteren duidelijk nadat de Stichting Leaseverlies en de bank Dexia hun zaak voor het eerst in de rechtszaal hadden bepleit. Een rechterlijke uitspraak kan voorkomen dat de 92.000 klagende beleggers op individuele basis gaan procederen. Waarnemers hielden er rekening mee dat er eerst nog verschillende zittingen zouden plaatsvinden voordat het tot een uitspraak zou komen.

Eind 2002 spande de Stichting Leaseverlies een rechtszaak aan tegen Dexia die als eigenaar van Legio Lease marktleider is in aandelenleaseproducten. Bij deze beleggingsvorm worden aandelen op krediet gekocht: toen in 2001 de koersen kelderden was de waarde van de aandelen niet voldoende om de lening af te lossen zodat veel beleggers met een restschuld bleven zitten.

Volgens de advocaat van Dexia gisteren heeft de Stichting Leaseverlies geen recht van spreken omdat een gemeenschappelijke zaak ontbreekt. ,,Het gaat om verschillende mensen die onder verschillende omstandigheden verschillende producten kochten.'' Volgens de Stichting Leaseverlies is echter in alle folders en advertenties sprake van misleidende informatie waardoor alle klanten van Dexia zijn benadeeld.

Het ministerie van Financiën maakte vanochtend bekend dat de Commissie Geschillen Aandelenlease meer tijd krijgt om, buiten de rechtszaal om, tot een vergelijk te komen tussen de ontevreden beleggers en de aanbieders van aandelenlease. Eerder had minister Zalm 1 mei als deadline genoemd, maar de aanbieders (banken en verzekeraars) willen nog een voorstel doen om uit de impasse te komen. ,,Ruim voor het zomerreces'' moet de commissie bepalen of voortzetting van de bemiddelingspoging zinvol is.