Premier duldt geen uitstel debat kieswet

Premier Balkenende heeft VVD-fractieleider Van Aartsen gewaarschuwd zich te houden aan de afspraken in het regeerakkoord over een nieuw kiesstelsel. De premier wil geen uitstel van de discussie hierover.

Balkenende zei dat vanochtend op een CDA-conferentie in Den Haag. Van Aartsen had maandag uitstel bepleit tot het najaar.

In het regeerakkoord van CDA, VVD en D66 zijn volgens de premier vorig jaar ,,duidelijke afgespraken'' gemaakt dat plannen voor de invoering van een districtenstelsel binnen twaalf maanden bij de Raad van State zouden liggen. De VVD heeft, net als het kabinet, nu een jaar gehad om een standpunt te bepalen, en dat moet volgens Balkenende genoeg zijn voor ,,heel wat denkwerk''. Verder uitstel zou ook in strijd zijn met de `daadkracht' waartoe Van Aartsen zelf het kabinet heeft opgeroepen, zei Balkenende.

De liberale fractievoorzitter krijgt wel steun voor uitstel van PvdA en GroenLinks. PvdA en GroenLinks vinden het kabinetsvoorstel evenals Van Aartsen slecht. Zij willen uitstel om over een alternatief te praten. Daarmee kan een Kamermeerderheid het kabinet oproepen tot het vertragen van de discussie, tijdens het overleg in de Kamer met minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) dat vandaag zou plaatshebben.

Als De Graaf vasthoudt aan het kabinetsvoorstel, ligt wat de VVD betreft ,,het politiek risico'' daarvoor bij het kabinet, aldus woordvoerder Luchtenveld. Van Aartsen liet eerder doorschemeren dat de VVD niet zal instemmen als het straks op behandeling aankomt van een wetsvoorstel langs de lijnen van De Graaf.

Premier Balkenende onderstreepte vanmorgen wel open te staan voor eventuele aanpassing van de voorstellen van De Graaf. Volgens de premier staat voorop, dat de hervorming van het kiesstelsel daadwerkelijk moet leiden tot een vergroting van de keuzevrijheid van de burger. ,,In dat licht'' zei hij ,,te begrijpen'' dat de Kamerfracties van CDA en PvdA alternatieven hebben aangedragen voor het kabinetsvoorstel. Deze partijen willen meer districten invoeren dan De Graaf voorstelt, met minder vertegenwoordigers.

CDA-fractieleider Verhagen viel de premier vanmorgen bij. ,,Uitstel lost inderdaad niets op'', aldus Verhagen. Maar minister De Graaf zou volgens hem meer moeten doen om een ruime Kamermeerderheid te creëren voor zijn plannen voor een nieuw kiesstelsel. ,,Je mag van het kabinet wel wat meer flexibiliteit verwachten nu heeft De Graaf eigenlijk alleen zijn eigen D66 achter zich.''

Volgens Balkenende moet hervorming van het kiesstelsel niet leiden tot de vorming van een ,,politiek tweestromenland'', waarin bijvoorbeeld CDA en VVD zouden moeten samengaan. ,,Van Aartsen terug in de moederkerk? Ik denk dat hij er 's nachts gillend van wakker wordt'', aldus de premier.