Politie kende dader al langer

De politie kende maandag ,,in de loop van de dag'' al de vermoedelijke identiteit van de ontvoerder van het 13-jarig meisje Wei Wei Hu uit Eibergen.

Tips en getuigenverklaringen leidden de politie naar een garagebedrijf in Deventer, waar de man een auto had gehuurd en een kopie van zijn rijbewijs had achtergelaten. Deze auto had hij vrijdag in Laren ingewisseld voor de Mercedes waarin Wei Wei Hu zondagmiddag werd ontvoerd.

Om de ontvoerder niet in paniek te brengen, heeft de politie ervan afgezien om zijn signalement naar buiten te brengen. Volgens officier van justitie E. Heus moest in het belang van de veiligheid van het slachtoffer ,,een heksenjacht'' worden voorkomen. Wei Wei Hu en haar ontvoerder, een 37-jarige Nederlander, konden uiteindelijk worden getraceerd nadat een Duitse getuige een verdachte auto in een bos bij Münster had zien staan.

De politie in Duitsland had eerder die dag een compositietekening van de dader en kenmerken van de auto verspreid. De gijzelnemer had kort voor de ontvoering van Wei Wei Hu in het Duitse Ahaus een mislukte poging gedaan een 15-jarig meisje te ontvoeren. Toen de politie hem in het bos bij Münster wilde aanhouden, sloeg hij op de vlucht. De wilde achtervolging eindigde in Münster, waar de man het meisje zes uur in gijzeling hield. Na gesprekken met professionele bemiddelaars en zijn ouders gaf hij dinsdagmorgen zijn actie op.

De gijzelnemer wordt vandaag in Duitsland voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hem wordt poging tot ontvoering, gijzeling en seksueel misbruik ten laste gelegd. Over de aard van het misbruik is niets bekend gemaakt.

De man is in 1995 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs, onder meer voor verkrachting. In 1998 is hij opgenomen in de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken, vlak bij de plaats waar Wei Wei Hu is ontvoerd. Op 11 mei keerde hij na een onbegeleid verlof niet terug in de Utrechtse tbs-instelling Flevo Future. Volgens officier van justitie Heus is er sindsdien niet gericht gezocht naar de man.