Poetin wil voor 2010 economie verdubbelen

President Poetin heeft vandaag in zijn jaarlijkse `troonrede' sterk de nadruk gelegd op sociale kwesties: huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Zijn eerdere belofte de economie van Rusland in tien jaar te verdubbelen kan al voor 2010 worden gerealiseerd, zo voorspelde hij.

Waarnemers keken reikhalzend uit naar de eerste `toespraak tot de natie' sinds zijn herverkiezing: hier zou Poetin de lijnen uitzetten voor de komende vier jaar. Gezien de sterke `nationaal-socialistische' tendens bij de afgelopen Doemaverkiezingen, dachten sommigen dat Poetin een oorlog tegen de oligarchen zou uitroepen.

Dat gebeurde niet. Poetin vermeed alle heikele punten, zoals de massamedia, de relatie met het grote zakenleven en Tsjetsjenië. Volgens hardnekkige geruchten was de rede veel later dan verwacht wegens de recente moord op Achmed Kadyrov, Ruslands zetbaas in Tsjetsjenië. Poetin zou twijfelen: doorgaan met de politiek van `Tsjetsjenisering' van het conflict of de teugels zelf weer in handen nemen. In de speech noemde hij de opstandige deelrepubliek niet.

De in het westen gevreesde autoritaire tendens in Rusland wuifde Poetin weg, er was slechts sprake van ,,consolidatie van de nationale consensus''. Dergelijke kritiek komt vooral van mensenrechtenorganisaties die drijven op buitenlands geld, aldus Poetin, en zij kunnen moeilijk ,,de hand bijten die hen voedt''. Wel erkende Poetin dat de Russische politiek in de greep was van ,,saaie partijen met identieke programma's''.

Poetin klonk positief, de sobere en sombere toon van zijn eerste `troonredes' lijkt plaats te maken voor tevredenheid over wat is bereikt. De prioriteit lag nu bij terugdringing van de armoede. Voor 2010 moest een derde van de Russen in staat zijn een eigen huis te kopen, dat is nu tien procent. Er moest een helder systeem van ziektekostenverzekering komen en beurzen voor armlastige studenten. Het onderwijs diende marktgerichter te zijn, de bureaucratie diende te krimpen. Poetin voorzag een terugdringing van de inflatie tot 3 procent en een convertibele roebel binnen twee jaar.

Interessanter was de wijze waarop de staats-tv op vitale momenten inzoomde op prominenten in de zaal. Zo kwam de oligarch Abramovitsj in beeld toen Poetin zei het grote zakenleven te willen binden aan een minimale belastingafdracht: deze oligarch gebruikt zijn regio als on-shore belastingparadijs. Ex-premier Stepasjin, hoofd van de Rekenkamer, kwam in beeld toen Poetin stelde dat Rusland zucht onder een overdosis aan controlerende instanties. En de camera vond de Moskouse burgemeester Loezjkov toen Poetin stelde dat niet-transparante deals in de bouw hoofdproblemen zijn in de huisvesting: Loesjkov heeft de bouwmarkt in Moskou in een ijzeren greep.