Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zeilen

Pilote houdt op het water van ruig weer

Zeilster Lisa Westerhof gaat met Margriet Matthijsse naar de Olympische Spelen. ,,Vanaf windkracht vier zijn we de beste.''

Lisa Westerhof (22) kan niet alleen zeilen maar ook klussen. Samen met teamgenoot Margriet Matthijsse (27) is ze druk in de weer met vijlen, tangen en meetlinten. Hun nieuwe mast behoeft nog enkele aanpassingen voordat ze het water op gaan. Het wordt de laatste training voor de vandaag begonnen Spa Regatta in Medemblik, maar de prestigieuze wedstrijd zelf is voor hen ook niet meer dan een training. Bij de Olympische Spelen in Athene hoeven ze pas echt te presteren.

Westerhof werd negen jaar geleden al in deze krant geïnterviewd. De toen dertienjarige zeilster was nationaal kampioen in de Optimist, en het snelst zeilende meisje ter wereld. Maar dat was niet genoeg. ,,Van alle jongens in de wereld wil ik winnen'', zei ze toen. Een jaar later maakte ze het waar, ze won in 1996 het wereldkampioenschap. Westerhof noemt dat nu het hoogtepunt van haar zeilcarrière. ,,Maar een medaille in Athene is het hoogst haalbare.''

Op 16-jarige leeftijd stapte Westerhof over naar de 470, de tweevrouwsboot waar ze nog altijd in vaart. Alleen varen, zoals in de Optimist, was geen optie. ,,Ik was hartstikke klein, 1,67 meter en ik woog 42 kilo.'' In de 470 is ze zeer succesvol. Tussendoor haalde ze haar gymnasiumdiploma en rondde ze een opleiding tot piloot af. Haar baan bij de KLM – ze is piloot in een Boeing 747 – staat dit olympisch jaar op een laag pitje.

Negen jaar terug zei ze ook dat ze naar de Spelen van 2000 wilde. Dat lukte niet. Hoewel zij en haar teamgenoot Ardis Bollweg de selectiewedstrijden wonnen, stuurde het Nederlands watersportverbond de vrouwen Brouwer en Verbeek naar Sydney. ,,Een grote teleurstelling'', vertelt Westerhof. ,,Dat was moeilijker dan wanneer je verliest.'' Een jaar voor de selectiewedstrijden voer Westerhof nog met Verbeek samen, maar ze ,,kon niet meer met haar door een deur. Ik had het gevoel dat ik niet met respect werd behandeld.'' Als ze met Verbeek was blijven varen, had ze de Spelen van 2000 wel gehaald, denkt ze. ,,Maar ik wilde per se niet meer met haar varen.''

Na de teleurstelling van Sydney raakte Westerhof twee jaar geen boot aan. In 2002, toen ze in de laatste fase van haar pilotenopleiding zat, belde Matthijsse of ze zin had om te sturen. Het telefoontje verbaasde Westerhof niet echt. ,,Ik wist toen al: als ik weer ga zeilen, dan met Margriet, anders stap ik niet meer in een boot.'' Matthijsse, die twee keer olympisch zilver won, was volgens Westerhof de beste partner. ,,En ik wilde alleen meedoen met de beste kansen.''

Vanaf april 2002 gingen ze samen het water op. Die zomer werden ze derde bij de Spa Regatta, haalden ze brons bij het EK en zilver bij het WK. Het lag voor de hand dat ze samen zouden proberen Athene te halen. Eerder dit jaar kwalificeerden ze zich. ,,Als we in vorm zijn, verwacht ik een medaille'', zegt Westerhof.

Zij en Matthijsse verschillen als dag en nacht, vertelt Westerhof. ,,Margriet is een gevoelsmens, ik ben meer van het denken.'' Westerhof vertelt dat wanneer er iets misloopt, zij dat wil bediscussiëren en beredeneren. ,,Margriet wil het er dan liever niet meer over hebben.'' Wanneer ze naar het buitenland gaan, regelt hun Australische coach Daniel Smith aparte accommodaties voor ze. Smith: ,,Zodat ze niet genoeg van elkaar krijgen.''

De aanloop naar Athene verloopt niet voorspoedig. Westerhof: ,,We hebben slecht gepresteerd op het WK, we werden dertigste ofzo.'' Ze maakt zich geen zorgen, maar er moet wel actie ondernomen worden. ,,We hadden problemen met weinig wind.'' Matthijsse en zij houden van ruig weer. ,,Vanaf windkracht 4 zijn we de beste. Daaronder nog niet.'' In Athene kun je volgens haar nergens op rekenen: er staat een harde aflandige wind, of een zachte zeewind.

Matthijsse stopt na de Spelen met zeilen. Westerhof gaat ook niet meteen weer de boot in. ,,Ik ga lekker werken, ik heb zin om te vliegen.'' Ze vindt het een groot nadeel dat ze naast topsport weinig ruimte heeft om andere dingen te doen. Feestjes en uitgaan moet ze helemaal overslaan, ook zou ze graag meer tijd hebben voor snowboarden en haar vriend.

Concrete plannen voor de Spelen van 2008 heeft ze niet, maar ze is niet van plan helemaal te stoppen met zeilen. ,,Misschien probeer ik het nog even in een eenmansboot.'' Lichtgewicht Westerhof moet dan wel een paar kilo aankomen.