Nederlanders weg bij FC Barcelona

Vier van de zes Nederlandse voetballers bij FC Barcelona kunnen op zoek naar een nieuwe werkgever. De internationals Patrick Kluivert, Marc Overmars, Phillip Cocu en Michael Reiziger kwamen geen nieuw contract overeen. Giovanni van Bronckhorst bereikte wel een akkoord over een driejarig contract. De international speelde dit seizoen al op huurbasis bij Barcelona.

Van Bronckhorst werd eerder door Arsenal uitgeleend aan Barcelona, waar hij dit seizoen een goede indruk achterliet. Beide clubs bereikten al overeenstemming over de transfersom. Van Bronckhorst gaat naar verluidt twee miljoen euro per jaar verdienen. Volgens zijn zaakwaarnemer Sigi Lens is de oud-Feyenoorder ,,erg blij met de deal''.

Edgar Davids, de middenvelder die halverwege het seizoen op huurbasis werd overgenomen van zijn werkgever Juventus, beraadt zich nog op zijn toekomst. Hij schermt met een aantrekkelijke aanbieding uit Engeland en er zou ook weer belangstelling zijn uit Italië. Davids speelde net als Kluivert en Reiziger eerder voor AC Milan. Een beslissing over de sportieve toekomst van Davids wordt nog deze week verwacht.

Rechtsback Michael Reiziger gaat na zeven jaar transfervrij weg bij Barcelona, dat met de Braziliaanse aanwinst Juliano Belletti al een vervanger heeft. Reiziger kon een jaar bijtekenen, maar tegen een lager salaris. Hij staat in de belangstelling van Manchester City.

Na zes jaar neemt Barça ook afscheid van aanvoerder Cocu, die het niet eens kon worden over de financiële voorwaarden van een nieuwe verbintenis. Gisteren legde hij de laatste aanbieding van de Catalaanse club naast zich neer. Zijn oude club PSV is een van de kandidaten om de routinier in te lijven.

Volgens technisch directeur Aitor Begiristain, oud-speler van Barcelona, is er volgend seizoen ook geen plaats meer voor Overmars en Kluivert. Het tweetal was langdurig geblesseerd en raakte zijn basisplaats kwijt. Beider contract loopt nog wel een jaar door.