Meer openheid van Ahold bij schandaal

Supermarktconcern Ahold heeft gisteravond meer openheid van zaken gegeven over het boekhoudschandaal. Het concern maakte zijn verweerschrift bekend in een juridische procedure die pas over drie weken dient, een ongebruikelijke stap. Het gaat om de rechtszaak waarin de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een onderzoek naar wanbeleid eist. Door haar verweerschrift nu al openbaar te maken, geeft Ahold ,,gevolg aan haar eerder uitgesproken beleid om (...) open en transparant te zijn ten opzichte van aandeelhouders, klanten, werknemers en toezichthouders'', aldus het concern in een begeleidend persbericht.

Ahold maakte vorig jaar bekend dat de cijfers van dochterbedrijven in Scandinavië en Latijns-Amerika verkeerd waren gerapporteerd en dat de winst bij de Amerikaanse dochter US Foodservice bijna 1 miljard euro te hoog was voorgesteld. Ahold blijkt nu de meest gevoelige interne onderzoeken niet openbaar te willen maken op last van de Amerikaanse justitie. Het gaat hierbij onder meer om het onderzoek van huisadvocaat De Brauw naar side letters (geheime contracten) in Scandinavië. De Amerikaanse justitie blijkt ook te hebben ingegrepen in een collectieve civiele procedure die boze beleggers in de VS tegen Ahold voeren. Ahold zegt de documenten niet te willen openbaren om het onderzoek van justitie en toezichthouder SEC niet te schaden.

Op 17 juni zal de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, dat gespecialiseerd is in conflicten tussen bestuur en aandeelhouders, de eis van de VEB behandelen om een onderzoek naar wanbeleid bij Ahold uit te voeren. Volgens Ahold zijn er geen gegronde redenen om aan juist beleid van de onderneming te twijfelen. Bovendien is de VEB niet-ontvankelijk voor een deel van haar verzoek voor een diepgravend onderzoek. Volgens Ahold maakte de VEB nooit schriftelijk bezwaar tegen de informatieverstrekking rond de Argentijnse dochter Disco. Daarnaast zou de VEB bij sommige onderwerpen niet duidelijk hebben aangegeven dat Ahold vragen niet of onvoldoende zou hebben beantwoord.