Loon minister iets hoger?

Minister Zalm (Financiën) sluit niet uit dat in de huidige kabinetsperiode de salarissen van ministers en staatssecretarissen worden verhoogd. Dit zou volgens hem echter alleen kunnen door de huidige 36-urige werkweek van de bewindslieden te verlengen tot veertig uur.

Zalm zei gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer dat die manier van verhogen voor hem slechts een ,,optie'' is en ,,geen voornemen van het kabinet''. ,,Op dit moment is het aantal uren dat ministers moeten werken 36, dus halverwege de week stap je over op pro deo, op vrijwilligerswerk'', aldus Zalm, die zegt werkweken van 80 uur te maken.

Voor de zomer zal het kabinet met een reactie komen op het rapport van de commissie-Dijkstal, dat aanbeveelt de ministerssalarissen met 30 tot 50 procent te verhogen. Het kabinet is wel voorstander van hogere salarissen voor bewindslieden, maar wil dat pas voor een volgende ministersploeg regelen.

Topambtenaren hebben enkele jaren geleden een salarisverhoging van omgerekend ruim 11 procent gekregen door de werkweek op te rekken van 36 naar 40 uur, voor ministerssalarissen is dat niet gebeurd. Zalm had de optie van een verhoging via een aanpassing van de werkweek geopperd tijdens een financieel ontbijt, vorige week. ,,Ik ben 's ochtends niet op mijn best, het kan zijn dat ik me versproken heb'', grapte de bewindsman.

Minister Zalm kreeg in het debat felle kritiek van de oppositie en de coalitie. D66'er Van der Ham verweet hem ,,losse flodders'' af te schieten. Zalm beloofde geen voorschotjes meer te nemen en zegde toe dat in 2004 en 2005 ministers niet meer salaris zullen krijgen.