Lagere straffen voor moord Maja

De Arnhemse rechtbank heeft de drie verdachten van de moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric tot lagere straffen veroordeeld dan door justitie was geëist.

De 18-jarige Goran M. uit Beuningen, tegen wie twaalf jaar cel en tbs was geëist, is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf met tbs. Nijmegenaar Ferdi Ö, de 19-jarige mede-initiatiefnemer, kreeg 11 jaar cel opgelegd. Tegen hem was 15 jaar geëist. De 17-jarige Goran P. uit Nijmegen, tegen wie zes jaar cel was geëist, is voor medeplichtigheid veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Alle drie verdachten zijn veroordeeld conform het strafrecht voor volwassenen. Hun advocaten hadden gevraagd het jeugdrecht toe te passen.

De rechtbank heeft lagere straffen opgelegd gezien de jeugdige leeftijd van de verdachten. De rechtbank deelt de mening van deskundigen van het Pieter Baan Centrum dat Goran M. verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zal volgens de rechtbank langdurig behandeld moeten worden aan zijn ernstige persoonlijkheidsstoornis, die door oorlogservaringen in zijn geboorteland Bosnië is verergerd. M. is snel gekrenkt en wraakzuchtig wat zich uit in agressief gedrag. De kans op herhaling is aanwezig. Ook P. heeft tijdens de oorlog in Bosnië een posttraumatisch stressstoornis opgelopen. De Arnhemse rechtbank heeft bij zijn veroordeling als bijzondere voorwaarde bepaald dat hij zich moet laten behandelen.

De 16-jarige Maja Bradaric werd op 17 november vorig jaar tijdens een autorit met de drie verdachten gewurgd. Daarna werd haar lichaam in brand gestoken, met het doel sporen uit te wissen. Rechtbankvoorzitter M. Huijgen sprak van een ,,gruwelijke moord'', die getuigde van een ,,weerzinwekkende minachting'' tegenover het slachtoffer.

Het verweer van psychische overmacht is door de rechtbank verworpen. Ferdi Ö. heeft volgens de rechtbank een even grote rol gespeeld als Goran M. Beide vrienden hebben de moord gezamenlijk voorbereid en uitgevoerd. Volgens de rechtbank is Ferdi Ö. nooit echt bang geweest voor Goran M. Dit blijkt onder meer uit het feit dat hij na de moord samen met Goran de auto heeft schoongemaakt en op condoleancebezoek bij de ouders van Maja is geweest.

De ouders van Maja Bradaric hebben teleurgesteld gereageerd op de vonnissen van de rechtbank.