Kwetsbaar Nederland

In het betoog van Willem van Toorn in Opinie & Debat van 15 mei over de Nota Ruimte komen een aantal vragen aan de orde die fundamenteel moeten worden geacht als het gaat om de wereld waarin wij leven.

Van Toorn maakt duidelijk dat de visie achter de Nota Ruimte eigenlijk helemaal geen ruimte biedt voor duurzaam leven op deze planeet. De Nota Ruimte biedt alleen ruimte aan kortzichtig beleid dat door projectontwikkelaars, en door ambtenaren en politici die graag voor hun eigen gevoel en ten overstaan van te goedgelovige gulzige publieken willen scoren zonder ook nauwelijks een fundamenteel besef hoe kwetsbaar het leven op aarde is.

Niet alleen het tropisch regenwoud is kwetsbaar, maar ook Nederland. Eens kapotgemaakt, kan het nooit meer worden gerepareerd.

En hoe meer er door ruimtebeheerders naar eigen inzicht mag worden gebruikt, des te meer er onherstelbaar verloren gaat van het draagvlak waarvan wij als mensen uiteneindelijk wél afhankelijk zijn voor ons leven en voortbestaan.

De nota van de rijksoverheid schept dan wel ruimte voor de ideologie van de ongebreidelde economische groei, maar mist een realistisch besef van de normen en waarden die voor de overleving op aarde noodzakelijk zijn. Zonder fundamenteel respect voor moeder natuur en vader ecologie zijn wij als mensen, of we nu mooie praatjes hebben over ruimte of niet, ten dode opgeschreven.

De club van Rome waarschuwde al. Maar het viel allemaal wel mee, zeggen mensen die nauwelijks verstand van en gevoel blijken te hebben voor wat er werkelijk aan onomkeerbare ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van de de wereldecologie.

Maar het valt niet mee. Al doet de Nota Ruimte wel alsof.

    • F.M. Boon Delft