Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Kritiek op Navratilova

Gisela Dulko (19) was nog niet eens geboren, toen Martina Navratilova (47) twintig jaar geleden haar tweede en laatste titel op het gravel van Roland Garros won. Gisteren stonden beide tennissters tegenover elkaar in de eerste ronde van de Open Franse kampioenschappen. Jong won van oud: 6-1 en 6-3.

Daarmee kwam het aantal nederlagen van de herintredende en achttienvoudig grandslamkampioene voor dit seizoen op drie. Geen punt, vond Navratilova, die van de organisatie een wildcard had gekregen, tien jaar na haar laatste solo-optreden in Parijs. Haar enkelspelen staan louter en alleen in dienst van haar dubbelspel. Op Wimbledon overweegt de Amerikaanse volgende maand opnieuw een wildcard aan te vragen, vertelde ze na haar afgetekende nederlaag tegen de nummer 64 uit Argentinië.

Niet iedereen is ingenomen met het als egocentrisch bestempelde optreden van La Navratilova. Emilie Loit durfde als een van de weinige collega's openlijk haar afkeuring uit te spreken. ,,Ze heeft geen enkele reden hier te zijn'', meende de Française. ,,Het is triest om een wildcard aan een 47-jarige te geven, waardoor een jonge Franse tennisster het toernooi moet missen.''

Navratilova reageerde laconiek. ,,Toen ik zestien was, kreeg ik geen wildcard'', zei de veterane koeltjes. ,,Ik heb het moeten verdienen.''