Kamer wenst aanscherping beleid tbs'ers

De meerderheid in de Tweede Kamer wil het tbs-regime voor zedendelinquenten aanscherpen. CDA, PvdA en LPF vinden proefverlof voor deze groep niet langer toelaatbaar, wegens het risico voor de samenleving.

De VVD en GroenLinks zien meer in elektronisch toezicht voor tbs'ers met verlof. De partijen reageren daarmee op de ontvoering en het misbruik van de 13-jarige scholiere Wei Wei Hu uit Eibergen door een tbs-er die niet van proefverlof was teruggekeerd.

Minister Donner (Justitie, CDA) zei gisteravond dat hij deze kwestie laat onderzoeken. De kliniek heeft de verdwijning van de tbs-gestelde wel gemeld bij het landelijk opsporingsregister, maar de politie heeft hiervan geen gebruik gemaakt bij het onderzoek naar de ontvoering van het meisje uit Eibergen.

Volgens PvdA-woordvoerder Wolfsen heeft de minister van Justitie ,,veel te laks gereageerd''. Volgens Donner is die kritiek ,,te goedkoop''. Hij zei dat gisteren op een CDA-bijeenkomst in Rotterdam. Over het voornemen van CDA, PvdA en LPF om het begeleid en onbegeleid verlof voor zedendelinquenten te schrappen zei Donner: ,,Garanties dat zij niet weer in de fout gaan zijn alleen te krijgen bij levenslange opsluiting''.

Dat is precies wat de meerderheid van de Kamer wil: opsluiting in zogenoemde long stay-afdelingen. ,,Eerst moet een duidelijk risicoprofiel worden gemaakt en bij twijfel geen verlof'', zegt PvdA-Kamerlid Wolfsen. Volgens hem zijn in de tbs-behandeling ,,allerlei vormen van ongeoorloofd verlof''geslopen. LPF-Kamerlid Eerdmans verwijst naar de vorig jaar uitgebrachte notitie over tbs van zijn partij, waarin het verlof al werd geschrapt. Voor CDA, PvdA en LPF weegt de bescherming van de samenleving het zwaarst. De VVD wil het proefverlof alleen nog toestaan met elektronisch toezicht. De Tweede-Kamercommissie voor Justitie zou vandaag met Donner vergaderen over het tbs-regime. Dit overleg was al eerder afgesproken, maar door de ontvoering van Wei Wei Hu staat vooral het proefverlof centraal.