Improvisatie op topniveau

De scène is op twee manieren spannend. Enerzijds is de spanning af te lezen van de gezichten van de acteurs Tamar van den Dop en Leopold Witte, die zojuist te horen hebben gekregen wat ze moeten spelen: een politicus die van hoerenbezoek is beschuldigd komt thuis en moet zijn vrouw onder ogen zien. Maar tegelijk is het de spanning tussen die twee personages – de man die zich uit een netelig parket tracht te redden met een spervuur van slappe praatjes, en de vrouw die zich geen raad weet met haar kwetsuren. De confrontatie zwenkt alle kanten uit, tot regisseur Peter de Baan zegt dat het genoeg is.

De vloer op, de Human-serie met improviserende toneelspelers, is vorige week aan een derde serie van zeven afleveringen begonnen. De nieuwe reeks is begin dit jaar opgenomen in studio Desmet in Amsterdam, en de deelnemende acteurs zijn goeddeels dezelfde uit de vorige series, al is de kerngroep ditmaal aangevuld met heel wat nieuwelingen. Het is een gezelschap op hoog niveau, met bijvoorbeeld de complete toneelbezetting van Cloaca: Pierre Bokma, Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat, Jaap Spijkers en Marleen Stolz.

Het procédé is onveranderd gebleven: De Baan omschrijft in twee, drie zinnen waar de scène over moet gaan, waarna de twee aangewezen acteurs wat kledij en attributen bij elkaar zoeken, en elkaar en de situatie, al spelend, beginnen af te tasten. En zo glijden ze in hun rol, de één wat sneller dan de ander. Pierre Bokma haalde vorige week, toen hij de mediatrainer van een onhandige politicus moest spelen, meteen een mobieltje uit zijn zak – en daarmee stond zijn personage onmiddellijk overeind. In de tweede scène van vanavond zitten Gijs Scholten van Aschat en Leopold Witte eerst wat met een gitaar en een drumstel te klooien voordat ze de bassist en de drummer van een retro-popgroep zijn.

Wie hun geïmproviseerde – en vaak geestige – verrichtingen ziet, zou zich bijna afvragen waarvoor we nog scenarioschrijvers nodig hebben. Acteurs op dit niveau kunnen het blijkbaar ter plekke verzinnen. Maar dat is toch niet waar: steeds komt er een moment waarop ze duidelijk niet meer weten hoe het verder zou moeten. En dat is voor De Baan het moment om te stoppen.

De vloer op, Humanistische Omroep, Ned.3, 21.00-21.30u.

    • Henk van Gelder