Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Gemarineerde lamskoteletten

De baktijd voor de lamskoteletten is afhankelijk van hoe oud het lamsvlees is. Ouder lamsvlees is niet slechter, maar heeft wel een sterkere smaak die voor sommige mensen te overheersend kan zijn. Anderen vinden die sterke smaak juist wel heerlijk. Ouder lamsvlees heeft ook een langere kooktijd nodig om mals te worden. De lamskoteletten van bijvoorbeeld de Turkse of Marokkaanse slagers zijn meestal afkomstig van een ouder lam. Nederlandse slagers verkopen in het algemeen wat jonger lamsvlees, maar de kwaliteit kan variëren. Jong lamsvlees uit Nederland of Groot-Brittannië is bijna altijd goed van kwaliteit en heel mals. Lamsvlees uit Nieuw-Zeeland kan variëren, niet alleen qua leeftijd, maar ook in kwaliteit. Bovendien wordt het altijd diepgevroren geïmporteerd. Vraag voor de zekerheid uw slager waar het lamsvlees vandaan komt en wat de aanbevolen bereidingstijd is.

Leg de koteletten naast elkaar op een zuurbestendige schaal. Meng de rest van de ingrediënten in een kom en giet over de lamskoteletten. Wentel het vlees door de marinade zodat beide kanten er goed mee bedekt zijn. Laat minstens 1 uur op een koele plek marineren.

Verwarm de grill voor of maak een houtskoolvuur in de barbecue. Grilleer of rooster het vlees 7-8 minuten voor rosé en 10 tot 12 minuten voor medium tot doorbakken. Draai het vlees een keer om als u het grilleert en twee of drie keer als u het op de barbecue roostert. Dien op met bijvoorbeeld een frisse salade met rucola, radicchio en tomaten met extra vergine olijfolie.

Morgen: Chocoladedessert